Aquest lloc web fa servir cookies pròpies per millorar l′experiència de navegació. En continuar la navegació entenem que s′accepta la nostra política de cookies D′acord

CULTURA

Teatre Municipal de Balaguer


Il velatorio Lírico. Homenagio a Caterina Tosti Castafiore

ConcertDia: divendres 18 d'octubre de 2019

Hora: 20.30 h

Lloc: escenari del Teatre Municipal de Balaguer

Preu: 5 € (aforament limitat - públic només escenari)
Venda d’entrades a partir del 15 d’octubre

 

Direcció i dramatúrgia: Jesús Agelet
Intèrprets: Jesús Agelet Profitós, actor. Xavier Monge Solà, pianista. Javier Lázaro Ayuso, baríton
Música: Xavier Monge
Professors de cant: Carlota Miró i Jorge Jasso
Escenografia i atrezzo: Producciones Griot, SL
Disseny i posta en escena: Mercè Bosch Roma
Producció Producciones Griot, SL
Durada aprox. 1 hora i 10 minuts

 

Caterina Tosti Castafiore ens ha deixat després d’una llarga existència plena de música i amistats.
Entre d’altres virtuts, destaquen el fet de ser neta del músic Francesco Paolo Tosti i amiga i confident d’un gran nombre de compositors i mecenes del romanticisme.
Aquest Velatorio lírico s’ha preparat escollint vàries de les seves cançons més representatives, salpebrades amb el relat d’anècdotes i moments especials de la seva vida.
Tot i amb això, si alguna d’aquestes situacions es fan difícils de creure, cal pensar que se non è vero, è ben trovato.
 

 

Projecte
L’espectacle és una simbiosi de teatre, cant líric i música en directe. L’obra pretén rendir homenatge al compositor romàntic italià Francesco Paolo Tosti (1846-1916) des de la ficció de la vetlla de la seva neta, Caterina Tosti Castafiore. L’espectacle, a més, té la voluntat d’atansar al públic la intensitat i bellesa del cant líric, tot recordant importants obres de l’esmentat compositor i d’altres de la música italiana/napolitana del segle XIX.

El text, lleuger i humorístic, i la presència de piano i cant líric en directe construeixen una obra teatral original i compensada. La posada en escena és senzilla, versàtil i efectista; i l’idioma... bé, l’idioma és entenedor per a qualsevol persona que parli català, castellà o qualsevulla altra llengua romanç.
En fi, una obra original que no deixa indiferent, atès que desperta el somriure en el rostre i el romanticisme en el cor.

Sinopsi
Caterina Tosti Castafiore ens ha deixat després d’una llarga existència plena de música i amistats.
Entre d’altres virtuts, destacaren el fet de ser neta del músic Francesco Paolo Tosti i amiga i confident d’un gran nombre de compositors i mecenes del romanticisme.
Aquest “Velatorio lírico” s’ha preparat escollint vàries de les seves cançons més representatives, salpebrades amb el relat d’anècdotes i moments especials de la seva vida.
Tot i amb això, si alguna d’aquestes situacions es fan difícils de creure, cal pensar que “se non è vero, è ben trovato”.

Fitxa artística i tècnica • Nom de l’espectacle: o “Il velatorio lírico. Homenagio a Caterina Tosti Castafiore” •

Intèrprets: o Jesús Agelet Profitós, actor o Xavier Monge Solà, pianista o Javier Lázaro Ayuso, baríton • Durada aproximada: o 1h i 10min • Direcció i dramatúrgia: o Jesús Agelet • Escenografia i atrezzo: o Producciones Griot, SL • Música: o Xavier Monge • Professors de cant: o Carlota Miró o Jorge Jasso • Disseny i posta en escena: o Mercè Bosch Roma • Producció: o Producciones Griot, SL

Jesús Agelet Nascut a Balaguer, a pagès, el 1954; als 15 anys,(1969) entro al G.E.R. a fer Pastorets i vàries obres fins el 1974 que vaig a Barcelona, a estudiar teatre a l´escola de teatre de l´Orfeó de Sants, amb la intenció de veure si aquesta afició, es podia convertir en un ofici.
Després del servei militar (obligatori) el 1976, formem el Grupescola de teatre de l´orfeó de Sants. Triàvem l´obra que volíem fer i buscàvem el director. Els bolos (de cap de setmana) servien per pagar les classes, per continuar la formació. Total: 5 muntatges, a Barcelona i per Catalunya i una mica de tele (Terra d´escudella: 3 programes)
El 1979, passo les probes d´ingrés i entro a la companyia de Els Joglars, participant (durant 35 anys) en 19 muntatges teatrals, 4 sèries de televisió i 3 pel·lícules; amb un parèntesis d´un any al Teatre Lliure per Operació Ubú i La bella Helena. El 2015 Albert Boadella deixa Joglars i jo també marxo, però Boadella em fitxa per Madrid als Teatros del Canal per fer Pimiento Verdi, un any entre temporada i gira.
Després de 37 anys amb Albert Boadella, participo en obres de teatre a Balaguer i Lleida con actor, i com director i autor de “Informe para una Academia” i “Les filles de Maria”, i ara “Il velatorio lírico”.
Resumint :
Sóc pagès i actor de més, i no sé que faig pitjor, doncs actuo com un pagès, i llauro con un actor.

Javier Lázaro Nat a Reus (Tarragona) el 24 de maig de 1976, actualment resideix a Balaguer (Lleida). És llicenciat en dret per la Universitat de Saragossa (1994-1999) i format teatralment a l’escola de teatre de la Estación (Saragossa, 1997-1999).
Ha cursat diversos estudis teatrals amb professors nacionals i internacionals: Pep Vila (2013), Alfonso Palomares (2013, 2014), Cristophe Marchand (2012) i Berty Tovias (2013), entre d’altres. Recentment ha estudiat el postgrau d’especialització per a actors professionals que s’imparteix a l’escola Timbal de Barcelona (2015 a 2017).
S’ha format musicalment a l’Escola de Música de Balaguer, on ha estudiat cant amb la professora Carlota Miró, i a Barcelona amb el professor Jorge Armando Jasso.
Ha participat en més de vint obres de teatre, tant clàssic (Ricard III de W. Shakespeare, any 2015, em el paper de Ricard), modern (Història del Zoo, d’E. Albee, any 2012 o el monòleg Informe para una Academia de F. Kafka, any 2014), com tècnica gestual i de clown (Viajes Verne, any 2013 o Quién dijo miedo, any 2016).
Ha estat premiat com a millor interpretació gestual a MadridHortaleza, any 2014; i millor actor de repartiment en els festivals d’Alfajarín (Saragossa) i Navalcarnero (Madrid), ambdós l’any 2017.
Com a cantant ha participat en un cicle de concerts de cant líric a primavera a Balaguer, l’any 2018; en la gala de lliurament de premis de cine aragonesos, any 2017 i en l’exposició de pintura i fotografia organitzada pel Museu de la Noguera de l’artista Josep Maria Llovet Camarasa, l’any 2016.

Xavier Monge Va obtenir, sota el mestratge de Margarida Serrat, la titulació de Grau Superior de Piano del pla d’estudis de 1966 al Conservatori Superior del Liceu l’any 1998. L’any 2009 obtingué el títol Superior de Jazz i Música Moderna en l’especialitat de Piano, a l’Escola Superior de Música de Catalunya.
Ha actuat en festivals de jazz d’arreu i ha realitzat concerts per diverses ciutats de l’Estat i ha col·laborat en concerts amb importants músics, entre els quals destaquen Grant Stewart, Bob Sands, Perico Sambeat, Chris Kase, Joe Magnarelli, Joan Chamorro, David Xirgu i Carme Canela. Destaca la participació del seu trio en el concert inaugural del cicle "Circuits de Música Injuve 2000", al Círculo de Bellas Artes de Madrid i al festival de jazz d’Eivissa on, el dia de clausura, compartiren escenari amb el trio del mític McCoy Tyner.
L’any 2006 va musicar una selecció de poemes d’en Màrius Torres que enregistrà a l’Auditori Enric Granados de Lleida juntament amb la cantant Carme Canela.
Durant l’any 2012 i en col·laboració amb la també cantant Tui Higgins enregistrà un homenatge en clau de jazz a la malaurada cantant espanyola Cecília en el que hi participà com a convidat especial Jorge Pardo.
L’any 2016 musicà un recull de poemes d’autors americans i anglesos que sota el títol “Poemes dispars” es publicà l’any següent i on hi participaren al saxo alto Perico Sambeat i a la veu la cantant lituana Viktorija Pilatovic.
D’altra banda, ha col·laborat, també, en qualitat de músic, arranjador o compositor amb diverses formacions clàssiques, cantautors i grups de música pop i rock.
Ha publicat quatre CD com a líder del seu grup:
• “Hotel Orly” amb Xavier Monge Grup (Satchmo 2001) • “Altres cançons a Mahalta” amb Xavier Monge Trio i Carme Canela (Quadrant Records 2006) • “Cecilia Revisited” amb Tui Higgins & Xavier Monge Jazz Project (Quadrant Records 2013) • “Poemes dispars” amb Xavier Monge Quartet featuring Viktorija Pilatovic & Perico Sambeat (Quadrant Records 2017)

Paeria de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   paeria@balaguer.cat