Festes

Harpia Medieval

El proper 17, 18 i 19 de setembre Balaguer viurà una nova edició de l'Harpia Balaguer Medieval.

Balaguer celebrarà una nova edició de l’Harpia Balaguer Medieval els propers 17, 18 i 19 de setembre. Uns dies en que la capital de la Noguera posa en valor el seu passat medieval a través del gran mercat a la plaça Mercadal, visites als espais patrimonials, activitats i la 3a Jornada Pere el Cerimoniós.

La imatge que protagonitza el cartell d’aquesta edició és una fotografia de la pintura: “El comte Jaume d’Urgell en mans dels homes del rei Ferran d’Antequera” de Josep M. Tamburini Dalmau i situada al Museo de las Artes de Sevilla. Un quadre que serveix per il·lustrar la “Repressió política a l’edat mitjana”, eix temàtic de la 3a Jornada Pere el Cerimoniós i que comptarà amb ponents com Teresa Vinyoles, Virginia Costafreda, Joan Busqueta o Francesc Canosa entre altres, per parlar de Jaume d’Urgell, Sibil·la de Fortià, Hug Roger III de Pallars, Isabel d’Aragó o el Príncep de Viana.  

Una de les principals novetats d’enguany és l’ampliació del mercat al divendres dia  17 de setembre i la festa s’allargarà durant tot el cap de setmana, tancant les seves portes el diumenge al vespre. El dissabte, les parades de fruites i verdures es trobaran a l’exterior de la plaça, on estan ubicades cada setmana i la resta de parades de roba, complements i altres productes es reubicaran en un altre espai.
Fruit de l’actual situació de pandèmia i per tal de controlar millor les distàncies i els accessos, el mercat medieval quedarà centralitzat a la plaça del Mercadal, tal i com es va fer per Santa Llúcia o Sant Jordi. La plaça dels comtes d’Urgell acollirà un any més l’espai infantil que s’obrirà el dissabte i el diumenge.

La organització ja treballa paral·lelament en l’edició de 2022 que tindrà lloc a finals de maig i que incorporarà més cultura popular entre altres novetats.

Cartell

Divendres, dia 17 de setembre

11.00 h obertura del Mercat Medieval a la plaça del Mercadal. Durant el matí, diferents grups escolars faran una visita i participaran en un taller de la Galop conduït per l’Albert Bonet.

D’ 11.00 h a 13.00 h safareig a la Reguereta, amb l’Associació Dona Rural. Circuit marcat d’entrada pel carrer de l’Escala i sortida pel carrer de Sant Jaume. Places limitades .

18.00 h espectacle de trobadors amb contes i cançons amb Els Traginers del Camí de la companyia la Cremallera Teatre, a l’espai gastronòmic Les Tavernes, al mig del Mercadal (tots els públics).

De 18.00 h a 20.00 h safareig a la Reguereta, amb l’Associació Dona Rural. Circuit marcat d’entrada pel carrer de l’Escala i sortida pel carrer de Sant Jaume. Places limitades.  

19.00 h cercavila musical Obertorium amb el grup La Torna, per diferents carrers comercials del centre històric,i final a la plaça del Pou.

19.30 h lectura dramatitzada a càrrec del grup de teatre Crisi Perpètua, de  fragments de la crònica del segle XV: la fi del comte d’Urgell , a l’espai gastronòmic Les Tavernes, al mig del Mercadal.

22.00 h concert de música tradicional Mercadal musical amb el grup La Torna, a l’espai gastronòmic les Tavernes, al mig del Mercadal, on qui ho desitgi podrà fer unes tapes o una beguda asseguts, atenent sempre les mesures sanitàries vigents.

 

Dissabte, dia 18 de setembre

9.00 h III Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós Repressió política a l’Antic Règim, a la sala d’actes de la Paeria de Balaguer. Consulteu programa a la web www.museucn.com.

10.00 h obertura del Mercat Medieval, a la plaça del Mercadal.  

10.00 h obertura de l’espai infantil a la plaça dels Comtes d’Urgell (plaça del Museu).
-    Taller d’espases amb goma escuma, a càrrec d’Ascalfó.
-    Atraccions infantils.
-    Jocs de fusta d’11.30 h a 13.30 h i tarda de 17.30 h a 20.30 h.
-    Burrets per passejar.

10.30 h actuació dels Bufons Malabaristes a càrrec de la Companyia Toniton Circ, a la plaça de Sant Jaume.  

D’11.00 h a 13.00 h safareig a la Reguereta, amb l’Associació Dona Rural. Circuit marcat d’entrada pel carrer de l’Escala i sortida pel carrer de Sant Jaume. Places limitades.

11.30 h cercavila musical amb el grup La Torna, el trobador contacontes i els bufons de la cort, Obrim el Mercadal, pels diferents carrers comercials del centre històric.

12.00 h espectacle Danses i Malabars amb el grup Els Joglars de la Bota, a la plaça dels Comtes d’Urgell. Places limitades.   

12.45 h contacontes amb el Joglar Garzón, a la plaça del Pou. Places limitades.

13.00 h cercavila amb el personatge Yusuf al-Muzffar i el camell Simba pel carrer d’Avall i fotoreclam a la  plaça de Sant Jaume.

13.00 h concert vermut de cançons populars i de taverna amb el grup Julivert, a l’espai gastronòmic Les Tavernes, al mig del Mercadal.     

13.30 h cercavila musical  La gralla màgica amb el grup La Torna, pel carrer Major i plaça del Pou.  

A partir de les 16.30 h Història sota els porxos a la porxada sud del Mercadal. Quina fou la Dissort de Jaume d’Urgell? I la de les dones de la seva família? Perquè els seus fillastres empresonaren a la reina Sibil-la de Fortià? T’ho expliquem amb un cafè o allò que et vingui de gust en un espai incomparable. Consulta programa a www.museucn.com.

17.00 h visita guiada La Balaguer medieval. La ciutat dels comtes d’Urgell a càrrec de Viu l’Oest guiatges. Sortida des de davant la casa de la Paeria. Entrada inversa.  

17.30 h cercavila amb els Bufons Malabaristes, pels carrers comercials del centre històric.

18.00 h Contacontes amb el joglar Garzón,  a la plaça de Sant Jaume. Places limitades.

De 18.00 h a 20.00 h safareig a la Reguereta, amb l’Associació Dona Rural. Circuit marcat d’entrada pel carrer de l’Escala i sortida pel carrer de Sant Jaume. Places limitades.

18.30 h espectacle de circ amb els Bufons de la Cort, a l’espai infantil, a la plaça dels Comtes d’Urgell. Places limitades.   

19.30 h sortida de la comitiva d’acompanyament amb torxes, des del Castell Formós fins a la plaça de Sant Salvador on ens esperaran els personatges del nostre costumari, els gegants Yussuf al-Muzzaffar i Arsenda de Mormur, senyors del castell i l’Harpia de Balaguer, amenitzat pel grup de percussió Patakada de l’Escola Municipal de Música de Balaguer. (tothom que ho desitgi pot venir vestit de l’època i fer el seguici).

20.00 h contacontes amb el Joglar Garzón, a l’espai infantil de la plaça dels Comtes d’Urgell. Places limitades.  

21.00 h ballada de l’Harpia, figura mitològica del bestiari Balaguerí, a la plaça del Mercadal. L’encesa de l’Harpia anirà a càrrec del grup de diables Bèsties Feréstegues de Balaguer.

21.30 h espectacle Duel de faquirs  amb la Companyia Triniton,a l’espai gastronòmic les Tavernes, al mig del Mercadal.

22.30 h actuació del grup balaguerí Ksonronda amb l’espectacle Ambaparar format a base de cançons de taverna, folk i pròpies, a l’espai gastronòmic Les Tavernes, al mig del Mercadal.   

00.00 h tancament del mercat medieval .  

 

Diumenge, dia 19 de setembre

10.00 h obertura del mercat medieval, a la plaça del Mercadal.  Estarà obert ininterrompudament fins a les 21 h.

10.30 h obertura de l’espai infantil, a la plaça dels Comtes d’Urgell.  
-    Taller d’espases amb goma escuma, a càrrec d’Ascalfó.
-    Atraccions infantils.
-    Jocs de fusta, matí d’11.30 h a 13.30 h i tarda de 17.30 h a 20.30 h.
-    Burrets per passejar.

D’ 11.00 h a 13.00 h safareig a la Reguereta, amb l’Associació Dona Rural.  Circuit marcat d’entrada pel carrer de l’Escala i sortida pel carrer de Sant Jaume. Places limitades.

11.00 h cercavila musical amb la Torna, el contacontes i els Bufons de la Cort, personatges del grup Toniton Circ, pel mercat medieval i l’espai infantil.  

11.30 h taller de manualitats a càrrec de la Colla Gegantera i Grallera de Balaguer, a l’espai infantil de la plaça dels Comtes d’Urgell. Places limitades.   

12.00 h espectacle La màgia medieval amb el Mag Reivax, a l’escenari de l’espai gastronòmic les Tavernes, al mig del Mercadal.  

12.30 h contacontes amb el joglar Garzón, a l’espai infantil de la plaça dels Comtes d’Urgell.   

12.45 h cercavila amb el personatge Yusuf al- Muzaffar i el camell Simba pels carrers d’Avall i Major i fotoreclam a la plaça del Pou.

13.00 h ballada popular de la Galop de Balaguer. Coreografia creada per l’Albert Bonet. Recuperació de la dansa tradicional de la fira dels Enamorats, al mig del Mercadal.   

13.15 h concert vermut amb el grup Corrandes són Corrandes, a l’espai gastronòmic les Tavernes, al mig del Mercadal.  

13.30 h cercavila musical  La gralla màgica amb el grup La Torna, pels carrers d’Avall i Major.  

17.00 h emboscada musical  amb el grup la Torna, pel mercat medieval i l’espai infantil.

17.30 h espectacle La màgia medieval amb el Mag Reivax, a l’escenari de l’espai gastronòmic les Tavernes, al mig del Mercadal.   

18.00 h Contacontes amb el joglar Garzón, a l’espai infantil de la plaça dels Comtes d’Urgell.   

18.30 h espectacle de circ amb el Bufons de la Cort de la companyia Triniton, a la plaça del Pou.    

19.00 h Safareig musical amb el grup la Torna, pels carrers d’Avall i Major.

19.30 h Màgia d’a prop per a infants amb el Mag Reivax, a l’espai infantil , a la plaça dels Comtes d’Urgell.   

19.45 h ballada de l’Harpia, figura mitològica del bestiari balaguerí, a la plaça del Mercadal. L’encesa anirà a càrrec del grup de Diables Bèsties Feréstegues, de Balaguer.      

20.00 h gran batucada fi de festa amb el grup de percussió Bandelpal de Balaguer, amb sortida des de la plaça del Mercadal i recorregut pels carrers comercials del centre històric.

20.30 h espectacle Duel de Faquirs, a l’espai gastronòmic les Tavernes, al mig del Mercadal.    

21.00 h tancament del mercat medieval.  

 

Observacions: en cas que no es puguin celebrar les cercaviles es faran espectacles de carrer estàtics, en el punt de sortida. I l’organització es reserva el dret a fer tots els canvis necessaris en la programació per seguir les mesures sanitàries respecte el COVID 19.

 

NO ET POTS PERDRE

*Des del dia 6 de setembre fins al 19: Joc de l’harpieta, el Museu surt a passeig. Per a famílies, als aparadors de les botigues del centre històric.
" Sabeu que la nostra Harpia és una figureta de guix, de gairebé mil anys d'antiguitat,  que va ser trobada al Castell Formós?   I com que s'acosta la seva festa i té ganes de gresca  us proposa un joc per conèixer com vivien els nostres padrins, i els seus padrins, i els padrins dels seus padrins... Heu de trobar 15 objectes del Museu que han sortit a passeig i s'han posat en diferents aparadors de les botigues del Centre Històric.  Apunteu-los en aquest paper i després aneu a visitar l'Harpia al Museu de la Noguera.  Té un secret per  explicar-vos i, si heu fet bé la feina, us donarà un regal!!!"

Harpieta

*Des del dia 13 de setembre fins al 18, ambdós inclosos:  es podrà llogar vestuari de l’època medieval per a totes les edats al local de la plaça del Mercadal que fa cantonada amb el carrer d’ Avall en horari de matí i tarda.
Recomanem a tots els visitants que es vesteixin de l’època, durant tot el cap de setmana, per tal de fer més gran la festa.

*Des del dia 13 de setembre fins al 18, ambdós inclosos: podrem gaudir d’una exposició de llibres sobre el Comtat d’Urgell, que es poden consultar a la Biblioteca Margarida de Montferrat.

*Des del dia 16 de setembre fins el diumenge dia 19, ambdós inclosos:
TAPEGEM! Per Balaguer.
Assaboreix el gust medieval per tota la ciutat.
Viu una experiència gastronòmica que no et deixarà indiferent!
Amb una vintena de bars i restaurants participants! Vegeu fullet explicatiu.

       

*Visites guiades al Palauet de la Muralla:
Divendres, dia 17: a les 13.00 h, a les 13,30 h, a les 16.00 h i a les 16.30 h.
Dissabte, dia 18 i diumenge, dia 19: a les 11.30 h, a les 12.00 h, a les 12.30 h, a les 13.00 h, a les 13.30 h, a les 16.00 h i a les 16.30 h.
Durada de la visita: 25 minuts.
Preu: 2 euros per persona.
Màxim 15 persones per visita.

*Fes parada i fonda... a la casa del Miracle!
Divendres, dia 17, dissabte, dia 18 i diumenge, dia 19: vine a conèixer la nostra casa i podreu assaborir un vi de la nostra terra !
Exposició de pintures Tints i Pins de Mercé Valls.

II Concurs de Fotografia Instagram, Harpia Balaguer Medieval
Consulteu les bases en aquest enllaç

Programació

Programació