Aquest lloc web fa servir cookies pròpies per millorar l′experiència de navegació. En continuar la navegació entenem que s′accepta la nostra política de cookies D′acord

FIRES I
MERCATS

Fira Q Balaguer


Presentaciˇ de la Fira Q 2016 per part de l'alcalde

La Fira de Balaguer

L'any 1847 Balaguer va rebre l'autorització per fer una fira al mes de maig, coneguda com a Fira de Sant Isidre. Cal recordar que Balaguer ja en tenia dues de fires, la de Carnaval (febrer-març) i la dels Enamorats (setembre). Les raons que va esgrimir el consistori per a la seva petició van ser, per una banda, que el període de temps que hi havia entre les dues fires era excessiu i per altra, que aquesta nova fira permetria als pagesos proveir-se dels animals per al conreu en aquest període previ a les tasques agrícoles de la sega. D'aquí la petició d'una tercera fira, que a la llarga ha estat la que ha arribat fins els nostres dies

Així s'anirà mantenint amb un caràcter similar al que va generar la seva implantació fins a la dècada dels anys 50, en ple segle XX, on es pot parlar d'una fira diferent, ja que la maquinària agrícola substitueix progressivament els animals. És a partir d'aquest moment que la Delegació de la Cambra de Comerç assumeix la responsabilitat de l'organització de la fira de maig, amb una mostra coneguda com a Exhibició de maquinària Agrícola i Industrial.

Als anys 80, amb els ajuntament democràtics, la fira evoluciona fins a tenir un caire cada cop més comercial i de serveis coincidint amb la creació del Patronat de Fires, que als anys 90 passa a dependre del Patronat de Promoció Econòmica, i que a partir de 2002 de l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Institut Municipal Progrès i Cultura (IMPIC).

Tota aquesta introducció històrica és per a posar de manifest que Balaguer té una relació amb les fires que és llarga i constant. I que en tot cas el que sí que ha canviat ha estat la tipologia de les fires, que han anat adaptant la seva oferta a les demandes de la pròpia societat durant les diferents èpoques.

En aquest sentit, la fira que es proposa aquest any 2016 té un marcat sentit econòmic, perquè entenem que no pot ser de cap altra manera. Serà una fira on es podrà veure la potencialitat de les empreses de Balaguer en diversos àmbits (habitatge, serveis, comerç, restauració...). Una fira que vol ser innovadora en l'oferta complementària a l'estand tradicional, amb presentacions, demostracions, conferències, desfilades, show-cooking... Buscant que cada sector trobi la millor manera de presentar la seva oferta comercial. Això acompanyat d'una oferta gastronòmica al migdia que permetrà una estada més llarga a la fira. 

Aquesta fira es presenta com un pas més en la relació de Balaguer amb la promoció del seu teixit econòmic, amb especial incidència en la innovació en el sentit més ampli de la paraula, no només en el tecnològic, tot i que també.

La Fira Q 2016 neix amb la necessitat de créixer. En les darreres setmanes ha calgut dir no a diverses empreses pel fet que l'ocupació prevista inicialment s'havia superat. Us animo a participar d'aquesta fira que estic convençut que ens omplirà d'orgull de ciutat pel nivell i qualitat de l'oferta comercial i industrial que s'hi presenta.

Bona Fira a tothom.

 

Jordi Ignasi Vidal i Giné
 

Ajuntament de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   ajuntament@balaguer.cat