Fira mercat de Santa Llúcia

Dia: diumenge 13 de desembre de 2020

Lloc: plaça Mercadal

 

BALAGUER DONA EL TRET DE SORTIDA A LES FESTES DE NADAL AMB L'ENCESA DE LLUMS DE LA CIUTAT I LA FIRA MERCAT DE SANTA LLÚCIA- LA FIRA DELS ALLS

Balaguer donarà el tret de sortida de les festes Nadalenques amb l'encesa de llums que tindrà lloc el divendres dia 4 de desembre a les 19,30 h a la plaça del Mercadal, amb la rebuda del Polsim, personatge que forma part d'aquest nou relat que des de fa dos anys la Paeria està introduint en la cavalcada de Reixos. També s'encendrà l'estel de Nadal i els llums de la ciutat per part del paer en cap, Jordi Ignasi Vidal i un representant de les associacions de comerciants Balaguer 2021 i del Centre Històric.

Prèviament a aquest acte es presentaran les campanyes nadalenques a càrrec de les associacions de comerciants de Balaguer i la del Centre Històric.

El diumenge dia 13 de desembre donarem la benvinguda al mercat nadalenc per excel·lència de la ciutat, la Fira Mercat de Santa Llúcia, una de les fires amb més història i tradició, anomenada també com la Fira dels Alls tot rememorant el nostre passat.

Aquesta Fira sempre es celebra quan el fred s'acosta i comença el Nadal als carrers.

Enguany, però, es celebrarà una nova edició de la Fira Mercat de Santa Llúcia amb grans canvis atès a la pandèmia.

Un d'ells és el dia de celebració que es passa a diumenge i no dissabte com es feia habitualment. L'altre el lloc, que es farà al bell mig de la plaça del Mercadal per evitar aglomeracions en els carrers estrets del Centre Històric.

El dia serà precisament el de Santa Llúcia, el diumenge dia 13 de desembre. Una setmana més tard del que es venia fent normalment ja que s'aprofitava el primer cap de setmana del mes de desembre per tal de celebrar-lo.

El format del mercat també serà diferent ja que estarà tancat perimetralment per tal de poder controlar les entrades i sortides dels visitants.

Les parades guardaran també una distància entre elles i es demanarà amb uns cartells indicatius que es respectin les normes de guardar la distància entre persones, portar sempre la mascareta i netejar-se les mans amb el gel hidroalcohòlic.

La temàtica de les parades serà molt variada des de complements, bijuteria, regals, ornaments, arbres i flors de Nadal, figuretes de pessebre, vidre gravat, ganxet … Fins a diferents productes gastronòmics de proximitat com els torrons, el vi i el cava, la cervesa artesana, els formatges, els embotits, els dolços...

Paral·lelament al mercat pròpiament dit, i per tal de fer-lo més atractiu cada any s'organitzen activitats lúdiques pensades per a tots els públics i molt especialment per als més petits de la casa, introduint dins el marc de la Fira diferents accions i activitats diverses per tal de donar un valor afegit al certamen en qüestió.

Enguany no es podran dur a terme dins el propi recinte del Mercat però s'han organitzat algunes accions musicals per tal de donar ambient a l'entorn, com serà una “Marching band” a càrrec del grup The Hot Pickles Quintet que amenitzaran a ritmes de swing i també d'alguna nadala les terrasses dels bars de la plaça a les 12 del migdia, aprofitant l'hora del vermut. Aquest acte està organitzat per l'associació Swing Noguera.

I ja per als menuts de la casa i com no podia ser d'altra manera, a les 17.30 h arribaran les tres patgesses Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, encarregades de rebre tots els nens i nenes que ho desitgin.

L'escenari d'aquesta arribada serà a la plaça del Pou i tothom que vulgui saludar-les hauran de reservar prèviament lloc a la web de balaguer.cat.

Posteriorment, cap a les 18,30 h tindrà lloc un concert de música de nadales a càrrec de Marina, Capi i Marta i ho faran des del balcó de la paeria de Balaguer, per tal d'evitar aglomeracions i que puguin escoltar-se des del mercat.

Com cada any, la comissió de Balaguer per la Marató posarà una paradeta de venda d'estels que com cada any lluiran al Passeig de l'Estació i la plaça del Mercadal i també posaran a la venda uns articles solidaris sota l'eslògan “Porta-la sempre amb tu” que seran unes cordes per aguantar la mascareta...

Cal recordar que enguany no es podrà menjar ni beure al Mercat com tampoc a cap espai del carrer i s'haurà de vigilar molt amb les aglomeracions evitant el contacte entre persones.

És molt important que al celebrar aquestes accions es tingui molt en compte la seguretat de tots i totes.

Aquest proper dissabte dia 12 de desembre arribaran a la ciutat les tres patgesses anomenades Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, encarregades de recollir les cartes dels nens i nenes i fer-les arribar als Reis.

Ho faran un dia abans del que s'havia previst inicialment, ja que en un principi havien d'arribar diumenge, a la plaça del Pou coincidint amb la celebració de la Fira-mercat de Santa Llúcia a la plaça del Mercadal.

Les patgesses arribaran a 2/4 de 7 de la tarda a la plaça del Mercadal i seran rebudes pel paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal que adreçarà unes paraules de benvinguda. Per assistir a l'acte d'arribada de les patgesses de dissabte a la plaça del Mercadal, no cal reserva prèvia.
 

Cartell