Aquest lloc web fa servir cookies pròpies per millorar l′experiència de navegació. En continuar la navegació entenem que s′accepta la nostra política de cookies D′acord

ENSENYAMENT

Escola Vedruna Balaguer


Logotip

SITUACIÓ C/Sanahuja, 39
TELÈFONS 973 447 162 / 973 445 164
FAX 973 450 569
DIRECTOR Josep Rosell Garrofé
WEB http://www.vedrunabalaguer.com
CORREU ELECTRÒNIC c5000821@xtec.cat
OFERTA EDUCATIVA Llar d’infants , educació infantil, primària, ESO i batxillerat.

Col·legi     Col·legi

Les germanes carmelites de la caritat s’establiren a Balaguer el 1846 per a tenir cura dels malalts de l’hospital de la ciutat i per donar ensenyança a les nenes. El 13 de febrer d’aquell any l’Ajuntament va demanar que vinguessin les religioses i l’1 de maig es va signar una concòrdia entre l’Ajuntament i la mare superiora de les carmelites, Joaquina de Vedruna, que es va desplaçar fins a Balaguer. Es van signar diverses clàusules, entre elles que hi hauria cinc monges, dos dedicades a l’ensenyament i tres als malalts. El 28 de juny prengueren possessió solemne de l’hospital.

El 1854 hi havia set germanes i a l’any següent nou. El 1862 l’Ajuntament de la ciutat acordà crear dos escoles de pàrvuls: la dels nens a l’Escola Pia i la de les nenes a les carmelites. Durant la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX, les carmelites canviaren diverses vegades d’ubicació i prestació de serveis, fins que el 1930 foren obligades a abandonar l’hospital del Barrinou i compraren la casa Rúbies al carrer del Miracle, l’actual casa Tarragona, on es dedicaren definitivament a l’ensenyament de les nenes.

L’emplaçament al carrer del Miracle va resultar molt idoni, tenia al costat l’església del mateix nom i les alumnes a l’hora de l’esbarjo podien anar a jugar a la muralla sense haver de sortir al carrer. A la planta baixa hi h avia un entresòl que era multiús: sala de labor, lloc de celebracions i finalment menjador. Al primer pis hi havia les aules d’ensenyament i l’oratori, i al segon la cuina i els dormitoris. A les goles es feia batxillerat i magisteri. L’arribada d’alumnes internes de les poblacions del voltant i l’increment dels nivells educatius va fer necessària l’ampliació i reestructuració de la casa.

El període de la Guerra Civil fou complicat per a les germanes; després s’inicià una època de recuperació i progrés que culminà als anys seixanta, quan van acordar comprar un terreny situat al Davant Balaguer per construir-hi el nou col·legi, i el curs 1964-65 es va fer el trasllat al nou centre. El 1971 es va constituir l’Associació de pares i mares, el 1973 el col·legi va obtenir l’aprovació definitiva de preescolar i EGB, el curs 1973-74 es va iniciar l’ensenyament mixt i el 1975-76 es va incorporar el català com a llengua d’aprenentatge. L’autorització definitiva com a centre homologat mixt de BUP va arribar el 1978.

L’octubre del 1985 es va inaugurar el saló d’actes ubicat al vèrtex format pels carrers de Barcelona i del Pare Sanahüja, amb un aforament de prop de 600 persones. Als anys noranta, amb l’entrada en vigor de la LOGSE, el col·legi va concertar els nivells d’educació infantil, primària i ESO.

El nou col·legi el forma un edifici de tres naus amb quatre patis. La nau principal, que dóna al carrer del Pare Sanahüja, és de tres plantes i és dedicada a aules on hi ha annex el gimnàs i poliesportiu. L’altra nau, d’iguals dimensions que la principal però de quatre plantes, fou pensada inicialment com a residència i actualment també s’utilitza per a la docència. A la planta baixa hi ha la cuina i els menjadors. La nau central és ocupada a peu pla per la capella i les altres plantes s’utilitzen com a laboratori, biblioteca i oratori.

Entre les naus hi ha un pati interior, destinat a jardí i la resta d’espais exteriors són per a jocs i esbarjo, amb un poliesportiu de dos plantes.

Ajuntament de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   ajuntament@balaguer.cat