CULTURA

Cultura


Reinstal·lació del bust de l'enginyer de telecomunicacions 'Manuel Marín'

Bust de Manuel marínDia: Diumenge 19 de febrer de 2017

Hora: 12.00h

Lloc: Plaça Manuel Marín (Oficina de correus)

Amb motiu d'aquest acte el museu ha editat la vuitena fitxa dels col·leccionable "Retalls d'Art", dedicada al bust de Manuel Marín, que serà lliurada als assistents.

El 1962 l'Ajuntament de Balaguer va col·locar a la plaça de Manuel Marín un bust de bronze que representava l'enginyer de telecomunicacions que el 1923 havia instal·lat a Balaguer la primera central telefònica automàtica d'Espanya. Manuel Marín dirigí, anys després,  la implantació de la telefonia automàtica interurbana a les principals capitals de l'estat espanyol així com la instal·lació dels primers contestadors automàtics.
La placeta que porta el seu nom a Balaguer s'havia inaugurat l'any 1956, quan es construí un edifici en aquell indret per allotjar l'ampliació de l'antiga central ubicada en un pis de la plaça del Mercadal. L'espai de la nova central telefònica i la plaça ocupava els terrenys on, des de l'edat mitjana, hi havia hagut l'hospital de Balaguer i l'església de sant Joan llavors desapareguts. Uns anys després l'Ajuntament de la ciutat decidí enriquir l'espai amb un bust de l'enginyer que encarregà a l'escultor, resident a Balaguer, Genaro Iglesias. Iglesias era un represaliat del Règim, obligat a residir a un mínim de 150km de Barcelona, que freqüentava els ambients intel·lectuals i artístics de l'època a Balaguer.
L'escultura, que ha estat restaurada als tallers del Museu de la Noguera,  es retirà de la plaça arran de les obres de remodelació que s'hi dugueren a terme fa uns anys i aquest diumenge s'hi recol·locarà.

Ajuntament de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   ajuntament@balaguer.cat