CULTURA

Museu la Noguera


Projecció de la pel·lícula 'A la recerca de l'arca perduda'

Dia: dijous 20 de juliol de 2017.

Hora: 21.00h

Lloc: sala d'actes de l'Ajuntament de Balaguer

Aquest any se celebra el 35è aniversari de la pel·lícula "A la recerca de l'Arca Perduda", considerada per la crítica internacional com la millor pel•lícula d’aventures i acció de tota la història, així com un autèntic referent per a molts joves que van encaminar la seva trajectòria professional cap a l’arqueologia tot veient les aventures de l’heroi.

Per celebrar aquesta efemèride, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i Rubens Produccions han produït l’exposició "A la recerca dels tresors perduts. Homenatge a l’arqueòleg cinematogràfic Indiana Jones", que des del 22 de juny i durant tot l’estiu estarà al Museu de la Noguera.
Entre les activitats paral·leles a l'exposició, es projectarà a la sala d'actes de l'ajuntament la pel·lícula "A la recerca de l'arca perduda" el primer dels grans èxits cinematogràfics del mític personatge de ficció Indiana Jones.

Al maig de 1977, George Lucas esperava des d'una platja d'Hawaii el resultat en taquilla de l'estrena d’Star Wars. Al seu costat es trobava el seu gran amic Steven Spielberg, que també estrenava “Trobades a la Tercera Fase”. Per aquella època, Spielberg volia dirigir una pel·lícula de James Bond. “Tinc alguna cosa millor que Bond”, li va dir Lucas. D'aquesta manera els dos homes van començar la seva visió del que seria Indiana Jones, l’arqueòleg més famós de la història del cinema.

La idea original de Lucas era la d'un milionari de Manhattan que viatjava pel món aconseguint antiguitats i objectes rars per poder vendre’ls a museus. A Spielberg li va agradar aquesta idea però amb matisos, el personatge havia de ser un professor amb doble vida i s’anomenaria de cognom Jones. Indiana era el nom del gos de George Lucas en aquella època.

A la recerca de l’Arca Perduda ret homenatge a aventurers i arqueòlegs com Otto Rahn, Vendyl Jones, Howard Carter, Heinrich Schliemann, i a serials dels anys 40 com Do Winslow of the Navy que tractava d'un oficial que lluitava contra els nazis per tot el món. Però, sens dubte, el personatge més similar per aspecte va ser l'interpretat per Humphrey Bogart a “El tresor de Sierra Mare”.
Entre més de 250 aspirants es va seleccionar a l’actor Tom Selleck per interpretar al gran arqueòleg. Tanmateix, va haver de rebutjar l'oferta perquè començava a rodar la sèrie de televisió Magnum. La segona opció era l'actor de moda en el moment, el Han Solo d’Star Wars, Harrison Ford.

A la recerca de l'Arca Perduda va ser un èxit rotund i ha estat considerada per la crítica com la millor pel•lícula de la història del cinema d'aventures i acció. L’èxit va desencadenar que se’n realitzessin tres més posteriorment, l'última el 2008 i tot un univers propi amb sèrie de televisió, novel•les, còmics, jocs, etc., que enriqueix encara més el mite.

Ajuntament de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   ajuntament@balaguer.cat