Aquest lloc web fa servir cookies pròpies per millorar l′experiència de navegació. En continuar la navegació entenem que s′accepta la nostra política de cookies D′acord

CULTURA

Museu la Noguera


Projecció del documental 'Les dues guerres del fotògraf Boix'

Foto Francesc BoixProjecció del documental "Les dues guerres del fotògraf Boix" a càrrec de Ricard Marco, fotògraf, co-comissari de l'exposició "Els primers trets de Francesc Boix"

Dia: divendres 11 de maig de 2018

Hora: 20.00h

Lloc: Museu de la Noguera

 

La projecció del documental va vinculada a l'exposició "Els primers trets de Francesc Boix" que actualment es pot visitar al Museu de la Noguera.

El documental explica el periple de l'arxiu de Francesc Boix, des que aparéixen els negatius de les fotografies, s'adquireixen en una subhasta, i com es relaciona aquest fons amb el fotògraf Francesc Boix. El mes de març de 2013, la Comissió de la Dignitat va adquirir en una subhasta 1.368 negatius del fons fotogràfic d’un fotògraf desconegut.  Per aconseguir-ho es va feruna crida ciutadana per recollir 7.500 euros, fita que es va assolir amb les aportacions d’unes cinquanta persones, l’editorial Ara Llibres i la revista Sapiens.Aquests negatius són de nitrat de cel·lulosa de 35mm i deformat 127 amb imatges dels anys de la Segona República i la Guerra Civil espanyola. Estaven guardats en una capsa de fusta, dues de llautó i algunes fundes d’arxivador de plàstic. El material presenta un bon estat de conservaciói moltes de les imatges estan ben documentades per la mà del fotògraf.

Un grup de treball de Fotoconnexió va col·laborar amb la Comissió de la Dignitat en l’inventari, la digitalització i la documentació del fons fotogràfic. El treball conjunt d’ambdues entitats va permetre que es pogués desvetllarl’autoria de les fotografies. Les de la guerra Civil espanyola són del fotògraf Francesc Boix fetes al llarg de 1938, primer al front d’Aragó -Martín del Río,Pancrudo i Fuentes de Ebro i després al front del riu Segre, la zona compresaal voltant de les poblacions de Balaguer, Vilanova de la Barca, Linyola,Camarasa, Baldomar, Montgai, Vilanova de Meià i la Serra de Sant Mamet. Laresta de fotografies, aproximadament la meitat del fons, són d’autor desconeguto atribuïdes, segons unes proves grafològiques, a Bartomeu Boix,pare delfotògraf i daten entre 1930 i 1936. Aquestes imatges són de retrats femenins,vistes de Sitges, Montjuïc, rodalies de Barcelona, alguns fets històrics comles eleccions de 1931 i 1932 i les destrosses del sis d’octubre.

Després de la guerra Civil, Francesc Boix (Barcelona,31-08-1920; París 4-7-1951) s’exilià a França on va ser internat en diversos camps de refugiats. Posteriorment s’incorporà a les brigades de treball de l’exèrcit francès i durant la guerra Mundial (1939-1945) va ser capturat per l’exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar en el servei fotogràfic.

Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemnade diversos caps nazis.

El seu compromís polític amb les Joventuts SocialistesUnificades de Catalunya el va dur amb 17 anys al front d’Aragó i del Segre coma fotògraf de l’Exèrcit Popular de la República. Allà va retratar, bàsicament,la vida quotidiana dels soldats i, en algunes ocasions, la primera línia delfront.

Amb la recuperació dels negatius de la guerra Civil deFrancesc Boix es completa el llegat fotogràfic d’un jove noi del Poble-Sec deBarcelona, que ha passat a la història com un dels fotògrafs més destacats delpaís.

Des del 14 de setembre de 2016 el fons es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya i, les imatges que es corresponen amb la Guerra Civil, són a l’abast dels investigadors i del públic en general a través de la seva consulta en línia.

Paeria de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   paeria@balaguer.cat