Aquest lloc web fa servir cookies pròpies per millorar l′experiència de navegació. En continuar la navegació entenem que s′accepta la nostra política de cookies D′acord

CULTURA

Museu la Noguera


Reviure la meṃria. La batalla del Merengue

Dia: dissabte 26 de maig de 2018

Reviure la memòria. La batalla del Merengue

Commemoració dels 80 anys del Cap de Pont de Balaguer (1938-2018)

Horari: de les 11 h a les 13 h

Lloc: Espai de memòria del Merengue (Camarasa)

Jornada de recreació històrica a càrrec del grup de recreacionistes de Fayón

11 - 13 h Visites guiades a les trinxeres, a càrrec dels nois i noies de l'actual "Lleva del Biberó" de l'INS Ciutat de Balaguer12 h. Acte d'homenatge als qui van viure i morir al Cap de Pont de Balaguer

ElMuseu de la Noguera, l'INS Ciutat de Balaguer i el Camp d'Aprenentatge de LaNoguera commemoren aquest dissabte els 80 anys del Cap de Pont de Balaguer del'any 1938 en un dels escenaris més cruents dels enfrontaments bèl·lics de labatalla del Segre: el tossal del Merengue.

"Reviurela memòria. Labatalla del Merengue" consistirà en una jornada de recreació històrica acàrrec del grup de voluntaris  de Fayón.L'espai de memòria del Merengue serà l'escenari de diverses escenografies relacionades amb l'exèrcit Popular.

Durant tot el matí, també, els alumnes de 1r de Batxillerat de l'INS Ciutat deBalaguer realitzaran visites guiades a les trinxeres i explicaran elsenfrontaments al Cap de Pont de Balaguer i el que va representar per a la Llevadel Biberó, els nois de 17 anys que van ser cridats a files la primavera de1938, és a dir, els nois que tenien la mateixa edat que els que realitzaran lavisita dissabte.

Ales 12 h, a la zona del monolit en record de les víctimes de la batalla delMerengue, hi haurà un acte d'homenatge a tots els qui van viure i morir a lazona del Cap de Pont de Balaguer.

"Reviure la memòria. La batalladel Merengue" forma part dels actes que el Museu de la Noguera haorganitzat per commemorar els 80 anys del Cap de Pont de Balaguer. Entreaquests, l'exposició "Els primers trets de Francesc Boix" que es potvisitar a les sales temporals del Museu de la Noguera fins al 17 de juny,  l'exposició "Remira! Imatges joves de la Guerra Civil aBalaguer" que es pot visitar a la sala d'exposicions de l'ajuntament deBalaguer fins al 10 de juny o la presentació del documental "Conviure amb la por. Memòria delsnens del Cap de Pont de Balaguer (1938), realitzat a partir de les gravacionsde diversos testimonis que eren nens l'any 1938 de les poblacions de Balaguer,Camarasa, Bellcaire, Vallfogona de Balaguer i la Ràpita.

L'exèrcit franquista va entrar a Balaguer el 6d'abril de 1938 i va formar el Cap de Pont de Balaguer. El Cap de Pont era unalínia fortificada al voltant de la ciutat que havia de servir per atacar icontrolar les centrals hidroelèctriques de Camarasa i Llorenç i, per tant,l’energia de la indústria militar republicana situada a l’àrea de Barcelona.Els combats més violents al Cap de Pont de Balaguer van esdevenir-se durant lasetmana del 22 al 28 de maig quan l'exèrcit republicà va iniciar una fortaofensiva militar per intentar desmembrar-lo sense èxit. Balaguer, La Sentiu, LaRàpita, Bellcaire, Camarasa i Vallfogona es van situar a primera línia delfront fins al desembre de 1938 i la població civil va quedar sotmesa a unasituació extrema.

Els combats van ser d'una duresa i violènciaaltíssimes i varen comportar un nombre de baixes altíssim, entre les quals caldestacar les de la "Lleva del Biberó", que va estrenar-se en el combatal Cap de Pont de Balaguer. Els biberons que van aconseguir sobreviure van serdestinats, al juliol, a l'Ebre.

Paeria de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   paeria@balaguer.cat