Museu de la Noguera

Exposició: A TOTA MÀQUINA. El cas del tren de Tàrrega a Balaguer (1907-1931)

CartellDies: del 22 de març al 2 de juny de 2019

Lloc: Museu de la Noguera

 

Una exposició immersiva que convida els visitants a viatjar en el temps:

La implantació del ferrocarril a Catalunya a partir de l’any 1848 va ser un factor clau de modernització i d’impuls econòmic del país. La construcció d’una xarxa bàsica de ferrocarril va connectar les principals poblacions, però va deixar apartades moltes zones potencialment dinàmiques del país. Aquesta omissió es va voler resoldre amb el disseny d’una xarxa de ferrocarrils que complementés la bàsica: els ferrocarrils secundaris.

L’exposició ‘A tota màquina!’ vol apropar al gran públic un cas paradigmàtic de planificació de ferrocarril secundaria a les comarques de ponent: el tren de Tàrrega a Balaguer. Aquest es va concebre per a desenvolupar la indústria i el comerç de la regió tot donant sortida a la producció agrícola d’aquestes comarques.

Aquest projecte va entrar en via morta, sense que finalment pogués veure la llum, com a conseqüència de les lentituds governamentals sumades a l’adopció per part de les administracions de l’automòbil com a model de transport dominant.

A la mostra, ubicada en la reproducció idealitzada d'una estació d'aquesta línia, podrem veure aquell antic projecte, els seus impulsors, les raons que portaren a la seva redacció i el perquè del seu fracàs abans de veure la llum. L'exposició reprodueix també un vagó de tren en el qual el visitant fa un viatge virtual pel paisatge de la línia Tàrrega-Balaguer.