Museu de la Noguera

La fugida de Pere Forné per la séquia del Cup, a càrrec d’Helena Kirchner

Squia del CupProjecte "Any d'Els Llops"

Dia: diumenge 24 de març de 2019

Hora: 9.00h

La fugida de Pere Forné per la séquia del Cup, a càrrec d’Helena Kirchner, professora titular d’història medieval de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Sortida a peu, des de l'estació d'autobusos per fer el recorregut de la sèquia del Cup. Guiarà la visita la doctora Helena kirchner de la Universitat Autònoma de Barcelona, directora de l'equip de recerca que actualment està duent a terme un projecte sobre els espais irrigats d'época andalusina a l'entorn de madina Balaghí. La sèquia del Cup és una infraestructura que data del segle X, moment en que es posà en funcionament l'extensa Horta d'Avall de Balaguer. Amb la doctora Kirchner i els tècnics del museu de la Noguera descobrirem quins eren els espais que es regaven antigament, quin significat tenen els noms de les diferents partides de terra que travessa, com s'organitzaven els regants antigament i els vestigis del passat que hi romanen.
També podrem aprofundir en els sistemes que s'utilitzen avui en dia per a poder estudiar com eren els antics camps de conreu i quins cultius s'hi plantaven.
A la novel·la "Els Llops" Pere Forné utilitza els túnels de la sèquia, quan travessa la ciutat de Balaguer, per a fugir del seu empresonament.
La sortida es complementarà amb la lectura d'alguns fragments de la novel·la que hi fan referència i està organitzada conjuntament per la Biblioteca Margarida de Montferrat, el Museu de la Noguera i el Centre Excursionista de Balaguer.