Museu de la Noguera

Explosions i ràfegues de metralladora al Merengue

Cap de pont BalaguerProjecte Any d'Els Llops
Explosions i ràfegues de metralladora al Merengue.

Dia: diumenge 19 de maig de 2019

Hora: 9.00h

Sortida que gira entorn la Guerra Civil i la zona de l'anomenat "Cap de Pont de Balaguer": s'iniciarà al Museu de la Noguera amb el visionat del documental "Conviure amb la por. Els nens dels cap de pont de Balaguer" produït pel Museu i on a través de testimonis reviurem la por i l'angoixa de la població civil durant els nou mesos en que el front estigué establert en aquesta zona.
Seguidament ens traslladarem al cementiri vell de Balaguer on hi ha diverses tombes vinculades a aquesta guerra i descobrirem qui hi està inhumat i els protocols que es seguien per a fer aquests enterraments.
Després ens traslladarem a l'Espai de Memòria del Merengue, el tossal proper a Camarasa on hi hagué una de les batalles més cruentes dels episodis del front del Segre i on hi moriren centenars de joves de l'anomenada "Lleva del Biberó".
La visita estarà sempre guiada pels tècnics del Museu de la Noguera i en el seu transcurs es llegiran fragments de la novel·la "Els Llops" ambientats durant el conflicte bèl·lic. L'any dels Llops és una iniciativa conjunta de la Biblioteca Margarida de Montferrat, el Museu de la Noguera i el Centre Excursionista de Balaguer.