Aquest lloc web fa servir cookies pròpies per millorar l′experiència de navegació. En continuar la navegació entenem que s′accepta la nostra política de cookies D′acord

CULTURA

Museu la Noguera


Conferčncia: 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

A  càrrec de Carme Alòs Trepat

Dia: diumenge 1 de març de 2020

Hora: 11.30h

Lloc: Museu de la Noguera

L'any 1912 es publicava l'obra de Manuel Jiménez Catalán "Apuntes para la Història de Balaguer" on l'autor, arxiver i bibliotecari a Lleida, publicava un llistat de noms de 66 balaguerins que entre 1490 i 1493 havien estat jutjats a la ciutat pel tribunal de la Inquisició durant tres  "Autes de Fe".

Una recent investigació duta a terme per  Carme Alòs Trepat, directora del Museu de la Noguera,  demostra com aquells 66 balaguerins foren acusats de practicar d'amagat la fe jueva mentre aparentment eren cristians i com a tal havien estat batejats.  la recerca hipotitza també sobre l'origen de l'església i la marerededéu del Miracle i la seva vinculació amb una comunitat conversa consolidada com a tal i que formà un grup de poder econòmic important dins la ciutat de Balaguer durant els segles XVI i XVII.

Aquesta conferència servirà com a presentació del nou "Espai dels jueus de Balaguer"  que s'inaugurarà al finalitzar a la sala d'exposició permanent del Museu de la Noguera.

Paeria de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   paeria@balaguer.cat