CULTURA

Museu la Noguera


Presentaciķ del catāleg de l'exposiciķ 'El retrat de la mirada. Francesc Borrās'

Dia: diumenge 21 de gener de 2018

Hora: 12.00 h

Lloc: sales temporals del Museu de la Noguera

Visita guiada a càrrec d'Irma Secanell, comissària de l'exposició. L’obra de Francesc Borràs és en essència testimoni pictòric del caràcter balaguerí. Les seves pintures mostren la vida als carrers, la gent i tot allò que conformava el relat col·lectiu de la ciutat. Tanmateix, a banda de l’obra dedicada als mercats, les escenes quotidianes i la vida als carrers, Francesc Borràs també realitzà un seguit de peces per guanyar-se la vida. Aquestes obres sovint eren retrats que li encarregaven les famílies més benestants i influents, i suposen la part més comercial del seu treball.
L’exposició Francesc Borràs: el retrat de la mirada es planteja a partir de diversos eixos temàtics, però que formalment comparteixen la importància d’un element clau en l’obra de l’artista: la representació de la mirada.
Les obres es presenten a partir de tres plantejaments formals i conceptuals: El gest contingut, pel qual s’evidencia la voluntat de l’artista de captar un instant, una expressió fugaç en el rostre de la persona retratada; El retrat com a símbol de distinció social, pel qual s’entén el retrat com a forma de reforçar la identitat i la posició de les classes burgeses benestants; i El retrat més personal, en el qual s’hi emmarquen aquells retrats que l’artista realitzà amb persones properes com a protagonistes.

Ajuntament de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   ajuntament@balaguer.cat