Biblioteca Margarida de Montferrat

CANCEL·LAT - Revetlla de Sant Jordi amb la representació de l'obra 'Adreça desconeguda'

ACTE CANCEL·LAT

Dia: dijous 22 d'abril de 2021

Hora: 20.00h

Organitza: Biblioteca Margarida de Montferrat

Lloc: Biblioteca

Places limitades prèvia inscripció a la biblioteca.

A càrrec de Javier Lázaro i Francesc Vilalta, sota la direcció de Jesús Agelet

L'obra és una adaptació de la novel·la escrita per Kressmann Taylor.

Any1932. L’alemany MartinSchulse i eljueu MaxEisensteincomparteixen una gran amistat i són socis d’una galeria d’art aSan Francisco (Califòrnia). En Martin hadecidit tornaralseu paísamb els seus,mentre que en Max es queda a San Francisco per dur el negoci comú.Han promès escriure’s i ho fan des del moment de la sevaseparació perquè s’estimen com a germans. A principis de 1933, aAlemanya, Hindeburg deixa el poder a un nou canceller, el nacionalsocialista AdolfHitler. En menys d’un any, Hitler haurà destruït la República deWeimar i haurà implementat, des del primer moment, la legislacióantisemita. Ningú no serà capaç d’aturar-lo en un marc políticen què circulaven idees tòxiques susceptibles de ser cregudes.

Mentre es produeix el tràgicascens del Tercer Reich, la tendra complicitat de les primeres cartesbascularà subtilment fins a l’horror. Els dos homes viuran aquestgir històric en detriment de la seva amistat, i a la llum de la sevacorrespondència quedarà atrapada, com en una instantània, no noméstota la tragèdia de l’Alemanya nazi, sinó a més una altrahistòria, intemporal i universal; la variable i imprevisiblecondició de víctima i botxí de l’ésser humà.

La peça teatral es unaadaptació de l’obra literària que porta el mateix nom. Editada per edicions RBA i en castellà amb el títol “Paradero desconocido” va publicar-se per primeravegada l'any 1938, i en poc temps va ser considerada una obra mestra.Visionària, incisiva i de desenllaç imprevisible, aquesta obra vaser tot un esdeveniment literari, el senyal d’alarma mes estremidorcontra el nazisme.

Una història escrita sensecomplaença ni demagògia, que descriu la tragèdia íntima icol·lectiva de l’Alemanya nazi.

La Revetlla de Sant Jordi esdevé una convocatòria excepcional, festiva, participativa, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques. És un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la participació de les biblioteques i les seves xarxes de col·laboradors.

Cartell