FESTES

Festes


Harpia 2014: Balaguer Medieval

CartellPrograma d'actes

Divendres, dia 19

- A partir de les 17.00 h, arribada dels grups de recreació històrica medieval i inici del muntatge del campament. (1)

- A les 21.30 h, Sortilegis, fetileries i metzines en aquests mals temps del senyor a càrrec de Tròtula de Tragó i Hildegarda de les Franqueses, al Museu de la Noguera. (3)


Dissabte, dia 20

- Des de les 9.00 h fins a les 21.00 h, mostra d’antics oficis al carrer del Pont, organitzada per l’associació de veïns del Centre Històric. (4)

- Des de les 9.30 h fins a les 13.30 h, al campament medieval que organitza el grup Arnau Mir de Tost, hi haurà demostracions tant de la vida civil com militar,  lluita, tir amb arc, destrals, llançament de ganivets i d’ascona i convivència amb els grups de recreació històrica. (1)

- A les 10.30 h,  visita guiada gratuïta per les muralles medievals i l’església de Santa Maria i possibilitat de pujar a la torre del Moro. Punt de trobada: plaça de Cecília de Cominges (davant l’església de Santa Maria). (16)

- A les 11.00 h, II campionat internacional d’Alquerc, a la plaça del Pou. Inscripcions al Museu de la Noguera, tel. 973 445 194, fins al dia 16 de setembre. Màxim 32 participants. (11)

- Des de les 11.00 h fins a les 13.00 h,  safareig a la Reguereta, organitzat per l’Associació Dona Rural de Balaguer. (17)

- A les 11.30 h,  actuació del Ball de Bastons del Casal Pere III de Balaguer i la seva colla infantil , al carrer del Pont. (4)

- A les 12.00 h, espectacle de les oques ensinistrades.  Sortida des de la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)

- A les 12.30 h,  lliurament dels premis als guanyadors del II campionat internacional d’Alquerc, a la plaça del Pou. (2)

- A les 13.00 h,  actuació del grup Campi qui pugui amb l’espectacle itinerant Més enllà del bosc amb l’aparició de tres misteriosos personatges que estan perduts i desorientats, enmig del mercat.    Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)

- A les 17.00 h, gran batalla dels grups recreacionistes,  al Parc de la Transsegre. (1)

- A les 18.00 h, actuació dels Joglars de la Crisi, a càrrec del grup de teatre Crisi Perpètua.  Sortida des de la plaça del Pou. (11)

- Des de les 18.00 h fins a les 20.00 h, mostra de documents de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, datats des de l’època dels comtes d’Urgell fins a l’actualitat, a l’Arxiu Comarcal de la Noguera. Aquesta és una oportunitat per conèixer algunes de les peces més singulars que només es mostren en públic en comptades ocasions i que formen part del patrimoni històric de la ciutat. (2)

- Des de les 18.30 h fins a les 20.00 h, safareig a la Reguereta, organitzat per l’Associació Dona Rural de Balaguer. (17)

- A les 19.00 h, espectacle de les oques ensinistrades, per tot el mercat medieval. Sortida des de la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)
 
- A les 19.30 h, cercavila d’inauguració del mercat medieval amb la colla gegantera i grallera de Balaguer. (6)

- A les 19.45 h,  visita de Hamelin, el Flautista de Balaguer amb l’espectacle itinerant Rats, de la companyia Campi qui pugui.  Sortida des de la Reguereta. (17)

- A les 20.00 h, desfilada i entrada triomfal, tal i com va succeir el 1314 ara fa 700 anys, de la casa de Barcelona que formava part del comtat d’Urgell amb Alfons el Benigne i Teresa d’Entença, pares del comte rei Pere III el cerimoniós, pel pont Nou de Balaguer fins a arribar a l’entarimat comtal de la plaça del Mercadal, acompanyats per l’alcalde de la ciutat i els grups de recreacionistes.

Recomanem a tots els qui vagin vestits de l’època i als assistents al sopar que es concentrin a les 19.45 h a la plaça Pau Casals  per tal de seguir la comitiva i fer  el recorregut oficial al mercat. (8)

- A les 21.15 h, desfilada dels grups de recreació històrica amb torxes per la muralla  i arribada a la plaça del Mercadal. (6) (7)

- A les 21.30 h, ballada de l’harpia, figura mitològica que ja forma part del bestiari Balaguerí, amenitzada per una música i una coreografia feta especialment per aquesta celebració.  La música és d’en Ricard Freixas i la dansa d’Albert Bonet. Davant l’entarimat comtal, de la plaça del Mercadal. (6)

- A les 22.00 h, entrada al menjador, al mig de la plaça del Mercadal. (6)

- A les 22.30 h, inici del sopar medieval, amenitzat per actuacions pròpies de l’època.

 

Men˙ sopar Medieval


Preu: 25 € adults i 15 € nens. Inclou: sopar i espectacles, (si no es te vestit, se’n deixarà). Es podran reservar els tiquets al 973 445 194, a partir del dia 19 d’agost i s’hauran de retirar els tiquets i els vestits  a l Oficina de turisme, ubicada al Museu de la Noguera, plaça dels Comtes d’Urgell, 5,  a partir del dia 2 de setembre.  

Fi de festa amb danses i ball amb el grup de música tradicional La Sonsoni. (6)

- Fins a les 02.00 h s’allargarà el mercat medieval.

 

Diumenge, dia 21

- Des de les 10.00 h fins a les 13.00 h, jornada de portes obertes del campament: amb diferents activitats que organitzen els grups de recreació medieval: mostres de la vida quotidiana, música, demostracions de treball amb cuir, teixits i forja, exposició numismàtica medieval, hospital de campanya, mostres de vida militar, exposició d’armes, picota, concurs al millor vestit, i moltes coses més! (1)

- A les 10.30 h, espectacle de les oques ensinistrades, per tot el mercat medieval. Sortida des de la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)

- Des de les 10.30 h fins a les 13.00 h, tir amb arc, amb participació del públic, al campament medieval. (1)

- Des de les 10.30 h fins a les 13.00 h, campionat de lluita entre cavallers, de la qual només podrà sortir un campió, al campament medieval. (1)

- A les 11.00 h, actuació del grup Campi qui pugui, amb l’espectacle itinerant Més enllà del bosc, amb l’aparició de tres misteriosos personatges que estan perduts i desorientats, enmig de la ciutat. Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)

- Des de les 11.00 h fins a les 13.00 h, safareig a la Reguereta, organitzat per l’Associació Dona Rural de Balaguer. (17)

- A les 11.00 h, nomenament de cavallers i princeses dels nens i nenes que vagin vestits d’època medieval (no disfressats)  i s’hagin inscrit prèviament a l’Oficina de Turisme o al telèfon 973 445 194,  a l’entarimat comtal de la plaça del Mercadal. (6)

- A les 11.45 h, espectacle de falconeria a càrrec del grup Acariciando el aire, amb la participació del públic assistent, a la plaça del Mercadal. (6)

- A les 12.00 h,  cercavila pel mercat medieval. Sortida:  plaça del Mercadal, carrer Major, d’Avall i carrer del Miracle, a càrrec del Ginebró i la Glop de nit de la Colla Gegantera i Grallera de Balaguer. (6)

- A les 12.00 h, taller infantil de fabricació de corones i boles de malabars, a càrrec del Centre d’ Esplai Santa Maria, a la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)

- A les 12.30 h, actuació del grup Campi qui pugui amb l’espectacle itinerant Més enllà del bosc, amb l’aparició de tres misteriosos personatges que estan perduts i desorientats, enmig de la ciutat. Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)

- A les 12.45 h, danses Medievals a càrrec de l’Esbart Dansaire Castell Formós, a la plaça del Mercadal. (6)

- A les 13.00 h, espectacle de les oques ensinistrades, per tot el mercat medieval. Sortida des de la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)

- A les 13.30 h, desfilada dels grups de recreació històrica medieval des del Parc de la Transsegre fins a la plaça del Mercadal, acompanyats pel grup Xaldiga. (1)

- A les 14.00 h, lliurament de premis de les competicions fetes al campament entre els grups de recreació: a la lluita entre cavallers, tir amb arc..., i comiat a tots els grups de recreació a la plaça del Mercadal. Intercanvi d’obsequis. (6)

- A les 14.30 h, tancament del campament, al parc de la Transsegre. (1)

- A les 17.00 h, visita de Hamelin, el Flautista de Balaguer amb l’espectacle itinerant Rats, de la companyia Campi qui pugui. Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)

- A les 18.00 h, espectacle de falconeria a càrrec del grup Acariciando el aire, amb la participació del públic assistent, a la plaça del Mercadal. (6)

- Des de les 18.00 h fins a les 20.00 h, mostra de documents de l’ Arxiu Comarcal de la Noguera, datats des de l’època dels comtes d’Urgell fins a l’actualitat, a l’Arxiu Comarcal de la Noguera. Aquesta és una oportunitat per conèixer algunes de les peces més singulars que només es mostren en públic en comptades ocasions i que formen part del patrimoni històric de la ciutat. (2)

- Des de les 18.30 h fins a les 20.00 h, safareig a la Reguereta, organitzat per l’Associació Dona Rural de Balaguer. (17)

- A les 18.45 h ballada de l’harpia, figura mitològica que ja forma part del bestiari Balaguerí, amenitzada per una música i una coreografia feta especialment per aquesta celebració.  La música és d’en Ricard Freixas i la dansa d’Albert Bonet. Davant l’entarimat comtal, de la plaça del Mercadal. (6)

- A les 19.00 h, actuació del Ball de Bastons del Casal Pere III de Balaguer i la seva colla infantil, a la plaça del Mercadal. (6) 

- A les 19.30 h, actuació del grup Campi qui pugui amb l’espectacle itinerant Més enllà del bosc, amb l’aparició de tres misteriosos personatges que estan perduts i desorientats, enmig de la ciutat. Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)

- A les 20.00 h, gran batucada fi de festa, a càrrec del grup de percussió Bandelpal de Balaguer, amb sortida des de la plaça del Mercadal per tot el mercat medieval. (6)

- A les 21.00 h, tancament del mercat medieval.

 

Dissabte i diumenge

A la plaça dels Comtes d’Urgell (plaça del Museu i Arxiu)  parc temàtic infantil medieval amb jocs medievals i tallers, una granja amb animals vius, passejades amb ruquets, el trabuquet  i diferents activitats, tallers i actuacions infantils.
També hi haurà el taller A munyir la vaca, durant els dos dies. (2)

A la plaça del Pou: L'or de la comtessa.  En aquest espai els més agosarats podran buscar les palletes d’or amagades entre la sorra del Segre i que serviran per a la fabricació de les monedes del comtat d'Urgell. A càrrec del Centre d’Interpretació de l’Or del Segre. (11)

Al carrer de l’Escala i la plaça de Sant Jaume: espai de les bruixes i bruixots!! l’esoterisme de l’època medieval serà present en aquesta fira.  

El disabte i el diumenge a les 20.30 h i a les 18.15 h respectivament, tindrà lloc un espectacle de danses esotèriques a càrrec de la companyia Nefer. (15)

Al carrer del Miracle: portes obertes de la Casa Tarragona. Possibilitat de visitar-la per dins  a cada hora en punt: matins a les 11 h, a les 12 h i a les 13 h i tardes, a les 18 h, a les 19 h i a les 20 h, en visita organitzada i acompanyada per un guia. (5)

Durant el mes de setembre, hi haurà una exposició de llibres amb temàtica medieval esotèrica, a la Biblioteca Margarida de Montferrat. (5)

 

Indicadors plànol:

(1)  Parc de la Transsegre
(2)  Plaça dels Comtes d’Urgell
(3)  Museu de la Noguera
(4)  Carrer del Pont
(5)  Carrer del Miracle
(6)  Plaça del Mercadal
(7)  Muralles Medievals
(8)  Plaça de Pau Casals
(9)  Carrer d’ Avall
(10)  Carrer Major
(11)  Plaça del Pou
(12)  Plaça de Sant Salvador
(13)  Casal Lapallavacara
(14)  Plaça de Manel Marín
(15)  Plaça de Sant Jaume
(16)  Plaça de Cecília de Cominges
(17)  La Reguereta
(18)  Biblioteca Margarida de Montferrat
(19)  Plaça del Jutge
(20)  Passatge de Gaspar de Portolà
(21)  Molí de l’Esquerrà

PlÓnol

ampliar plànol

Ajuntament de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   ajuntament@balaguer.cat