FESTES

Festes del Sant Crist - Festa Major


P˛rtic Festa Major 2017

Jordi Ignasi VidalCom cada nou de novembre des de fa molts anys, Balaguer celebra la seva Festa Major coincidint amb la Festa del Sant Crist de Balaguer, que n’és el patró. I dic des de fa molts anys perquè anteriorment la data de la festa del Sant Crist anava variant cada any, no estava fixada en una data concreta del calendari.

Els actes que s’han celebrat a Balaguer durant aquests anys han estat de dos tipus, uns amb component religiós i altres sense. Els actes laics que han anat acompanyant aquesta celebració han anat canviant també amb els anys. Els aspectes lúdics i musicals sempre s’han vist complementats amb els esportius i culturals. A més, també s’ha consolidat la presència d’atraccions o firetes.

Evidentment, també han anat canviant la tipologia dels actes. La música ha seguit les modes i corrents musicals de cada època. Han evolucionat les orquestres i els seus repertoris i han anat apareixent els grups musicals a partir de la irrupció del rock ara fa uns setanta anys.

Per altra banda, els actes esportius també han anat variant. Qui sigui més gran o hagi vist imatges antigues, recordarà la plaça Mercadal plena de gent seguint amb atenció les curses de bicicletes que convertien l’esmentada plaça en un velòdrom improvisat. Els balcons plens i aquella veu que anunciava que a la propera volta hi havia un premi per al corredor que creués en primer lloc la línia d’arribada.

També ha anat evolucionant qui organitzava els actes festius. Hi havia balls diversos amb cròniques als mitjans de comunicació, organitzats per associacions o clubs. Ara, pràcticament, recau en l’Ajuntament tota aquesta responsabilitat.

Per tant, no podem saber com seran les festes majors del futur. Però el que sabem segur és que hi haurà festa i que entre els actes n’hi haurà de lúdics, de musicals, d’esportius i de culturals. I a més, segur que seguirà servint per a què els balaguerins i balaguerines facin festa conjuntament, i que per a que aquells que han hagut de marxar a fora retornin a la ciutat que els va veure néixer.

Les èpoques històriques fan que tot canvïi, però hi ha algunes coses que només canvien de forma. El fons es manté impertèrrit al pas del temps. Aleshores podem tenir la sensació que res canvia substancialment. Però això no és del tot cert.

Portem uns anys en els que el país ha madurat en molts sentits, en el demòcràtic, en el solidari, en el de la justícia social. I tota aquesta evolució ens acabarà conduint a una nova situació més justa i equitativa. A un país com el que ansiava Salvador Espriu, on la gent sigui netai noble, culta, rica, lliure,desvetllada i feliç.

El canvi ha estat progressiu i ràpid en termes històrics. La consciència col·lectiva ha canviat, i com deia Vicent Andrés Estellés: Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble. I el poble greument ha escollit, després del seu silenci estricte, camina decididament.

Bona Festa Major.

Jordi Ignasi Vidal i Giné
Alcalde de Balaguer
 

Ajuntament de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   ajuntament@balaguer.cat