Aquest lloc web fa servir cookies pròpies per millorar l′experiència de navegació. En continuar la navegació entenem que s′accepta la nostra política de cookies D′acord

FESTES

Festes del Sant Crist - Festa Major


P˛rtic festa Major 2019

Paer Jordi Ignasi Vidal i GinÚBenvolguts balaguerins,
Benvolgudes balaguerines,

Enguany tindrem una Festa Major més curta perquè el dia del Sant Crist és en dissabte, un dels tres dissabtes que no hi ha mercat quan s’hi escau festa, juntament amb Nadal i Cap d’Any. També s’hi afegeix una altra distorsió, el diumenge dia 10 hi haurà eleccions estatals un altre cop. Això modificarà la utilització d’algunes sales (com la sala d’exposicions de la Paeria) i les activitats d’algunes famílies (aquelles que surtin elegides per a les meses electorals).

No és el primer cop que es dona aquesta coincidència, ja que el referèndum del 9-N del 2014 va tenir lloc  el mateix dia del Sant Crist, tot i que aquell 9-N va ser molt diferent de a les eleccions convencionals per la il·lusió i esperança de la gent que hi va participar. Estic convençut que aquesta coincidència d’enguany no ens privarà de gaudir les festes i de viure-les col·lectivament.

La portada del llibret de la Festa Major que teniu a les mans és un quadre de Josep Maria Llobet, que malauradament ens va deixar a principis d’any. És una obra plàstica sobre els capgrossos històrics de Balaguer, alguns dels quals segur que encara recorden molts balaguerins i balaguerines.

Aquest any en fa 100 del naixement de l’escriptora Teresa Pàmies, balaguerina que va exel•lir en l’àmbit literari i que va tenir una vida digna de pel·lícula. Amb un exili dolorós, una relació de parella totalment supeditada al compromís polític de tots dos.

També es commemora els 125è aniversari de l’Assemblea de la Unió Catalanista a Balaguer, una assemblea en què es fixaren unes reclamacions que encara avui estarien vigents. I una assemblea en què a més a més sota la presidència d’Àngel Guimerà, s’adoptà una nomenclatura que avui en dia és cent per cent utilitzada. Es tracta de parlar de Catalunya com a nació en comptes de com a regió, i no considerar Espanya com a nació sinó com a estat, uns conceptes de plena actualitat.

Quan llegiu aquest text probablement ja s’haurà donat a conèixer la sentència contra unes persones compromeses, fermes, demòcrates, justes i lliures. Qualsevol condemna serà indigna d’un estat que s’autoconsideri democràtic, i totes les persones que estimem i defensem la llibertat, la justícia social i la democràcia haurem de lluitar per la seva llibertat i pels valors que ens defineixen com a societat. Com deia Maria Mercè Marçal:

Amb totes dues mans
alçades a la lluna,
obrim la finestra
en aquest cel tancat.

Bona Festa Major.

 

Jordi Ignasi Vidal i Giné
Paer en Cap

Paeria de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   paeria@balaguer.cat