Festes del Sant Crist - Festa Major

Salutació Festa Major 2020

Paer en cap 2020 Jordi Ignasi VidalLa Festa Major de Balaguer d’enguany no serà com les anteriors, la situació que estem vivint ens obliga a repensar-la i a oferir una proposta que tingui en compte de manera exigent l’actual situació sanitària; per tant, les propostes no només seran atractives sinó que també seran 100% segures.

En primer lloc, en nom de la Paeria de Balaguer vull donar el condol i tot el suport a les famílies i amistats que han perdut éssers propers i estimats durant aquesta pandèmia. No només a qui ha tingut una pèrdua directament causada per la pandèmia, sinó també a les persones que han perdut algú durant aquest període, ja que en tots dos casos no s’han pogut fer els comiats i les mostres de solidaritat tal com socialment estem acostumats a fer.

En segon lloc, vull desitjar una ràpida recuperació a totes les persones que estan superant la malaltia o ja l’han superat però que, avui en dia, encara en pateixen les seqüeles, desitjo que tinguin la força necessària per refer-se i deixar enrere aquesta situació.

En tercer lloc, i malgrat el temps que ha passat de l’inici de la pandèmia, vull agrair en nom de la ciutat a totes aquelles persones i col·lectius que en els primers i més durs dies de la pandèmia van estar a primera línia treballant incansablement per a tots nosaltres: els serveis sanitaris, el personal de les residències, els serveis municipals de recollida de residus, neteja, desinfecció (carrers, contenidors, baranes...), de transport de material sanitari, de consergeria, de registre i de policia. A més cal fer extensible aquest agraïment a tota la xarxa de voluntariat que va possibilitar subministrar material sanitari (bates, gorres, peücs, mascaretes...) als centres sanitaris i assistencials, i també al voluntariat que va repartir menjar a la gent que ho necessitava o als que van passejar gossos o arreglar ordinadors entre altres. Finalment, faig arribar el nostre agraïment al col•lectiu xinès de Balaguer, que va trobar i regalar a la ciutat guants i mascaretes en aquells primers dies en què no era possible aconseguir-ne. M’atreveixo a fer extensiu aquest reconeixement en nom de tota la ciutadania de Balaguer.

Des de la Paeria de Balaguer som plenament conscients que aquesta situació de pandèmia extraordinària, que no s’havia donat des del 1918, ara fa 102 anys, no només afecta la salut de les persones sinó que té unes repercussions econòmiques immenses. Molts negocis s’han vist obligats a tancar o reduir l’activitat pel compliment de les normes establertes per lluitar contra la pandèmia. Això ha causat moltes situacions d’angoixa, tant entre qui regenta el negoci com en les persones que hi treballen. La Paeria de Balaguer seguirà treballant i oferint tot el suport possible tant a nivell econòmic com de promoció, per intentar minimitzar aquesta afectació en l’activitat econòmica, i per seguir buscant noves vies de desenvolupament i creixement de la ciutat. Cal ser conscients que les mesures que es prenen el que pretenen és reduir l’afectació sobre la salut i evitar el col•lapse del sistema sanitari, atès que la pandèmia no ha fet desaparèixer pas la resta de malalties, i s’ha de poder atendre a tothom en les millors condicions i amb la màxima expectativa d’èxit possible.

Cal afegir que la pandèmia encara no està controlada, ni a Catalunya ni a la resta del món, però segur que l’aparició d’algun sistema de control, com una vacuna o medicaments eficients, arribarà en els propers mesos i permetrà començar a revertir aquesta situació. És un repte que la humanitat hem d’afrontar de forma conjunta i sense deixar fora de la solució a ningú. Però també és una evidència contrastada que només amb l’actuació decidida de cadascú de nosaltres podrem fer-hi front i acabar assolint un èxit col·lectiu.

I entre tota aquesta incertesa i preocupació, arriba la Festa Major de Balaguer 2020. Les festes del Sant Crist d’enguany seran diferents i adaptades a la nova situació. No renunciem a programar activitats perquè entre altres coses considerem que #LaCulturaÉsSegura i és alhora un sector econòmic que no es pot tampoc deixar al marge. Totes les activitats que es proposen estan pensades per poder-se desenvolupar amb tota la seguretat per a la salut: amb entrades nominals, separació de seguretat entre les persones, desinfecció de totes les cadires entre activitat i activitat, gel hidroalcohòlic, mascareta obligatòria... Fins i tot el castell de focs s’ha localitzat de tal manera que la gent el pugui veure des de qualsevol lloc de la ciutat i s’hi utilitzaran només elements de desenvolupament en alçada per a evitar que hàgim d’agrupar-nos per gaudir-lo.

Veure l’esforç i la il·lusió amb què el personal de la Paeria ha organitzat aquesta Festa Major fa que estiguem orgullosos de l’equip de què disposem i estem segurs que les propostes seran acceptades i rebran la confiança de la ciutadania.

Mentre tota aquesta situació es va allargant no podem oblidar que ja fa tres anys que hi ha homes i dones injustament empresonats i a l’exili, i altres inhabilitats o represaliats. #LlibertatPresosPolítics Malgrat tot el que he exposat fins ara, no puc estar-me de desitjar-vos una bona Festa Major i confiar que tots i cadascun de nosaltres sabrem gaudir-la amb totes les mesures de seguretat necessàries.

 

Jordi Ignasi Vidal Giné
Paer en cap de la ciutat de Balaguer