Aquest lloc web fa servir cookies pròpies per millorar l′experiència de navegació. En continuar la navegació entenem que s′accepta la nostra política de cookies D′acord

CULTURA

FREDERIC LETAMENDI I OLLÉ ( LETA)

Foto Frederic Letamendi1932. Arquitecte Tècnic de professió i dibuixant autodidacta per vocació.

 Ha concebut una obra de traç clar i segur, de colors escaients i de temàtica costumista, que capta amb els detalls més íntims i ens evoca amb humor, ironia i amb certa nostàlgia escenes del passat, uns matisos del present i petites pinzellades de futur, sobretot de la seva ciutat: Balaguer.


Dins la evolució artística caldria assenyalar la paulatina immersió de les obres en el camp cromàtic i el domini de l’aquarel-la. 

La seva obra ens transporta a la “Ballada de gegants al Mercadal”, a les fires de bestiar al “Firal”, a les festes de barri de “Sant Salvador”, el mercat de l’aviram i del peix a la “Plaça del Pou”, el mercat i el “reng” a la plaça del Mercadal, la “reguereta” plena d’activitat, etc i ens fa record gràfic de tipus entranyables com els “Serenos”, “lo Silo”, el pregoner, el Germà Peralba, la “Cacahuera”, el mestre de poble, el capella de sotana, el pagès o el metge rural.


TranssegreCertament, el traç d’en Leta pot recordar l’estil del còmic i de la caricatura, però el valor afegit de la personalitat del creador li dóna una poesia i una sensibilitat que només podem trobar en autors com en “Cesc” el qual és també més dibuixant i pintor que ninotaire.

A partir de 1954, participa en diverses exposicions col-lectives: al Salón de Humoristas de Madrid, sala d’exposicions de “La Caixa” a Barcelona, al premi Viola-Tarragona de pintura a Balaguer, “Els artistes amb la Sardana” a Barcelona, junt amb obres de destacats artistes.

Aquarel•laA títol individual  exposa per primera vegada a la “Sala d’exposicions del Patronat d’Iniciatives” de Balaguer l’any 1970, segueixen “Waterloo”, persontages de la batalla el 1978, una mostra de soldats anglesos i francesos, incloent Napoleó.

Ha exposat diverses vegades a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament de Balaguer, així com també a la sala Maria Rúbies del Consell Comarcal de la Noguera.

El 1995 mostra la seva obra al Col·legi d’aparelladors de Lleida. Per la festa Major de 1998 exposa a la sala d’Art 4 i durant els anys 2000, 2003 i 2005 a la Sala Caballer de Balaguer.

Aquarel•la Pesca al riu.Ha estat il·lustrador de diversos llibres, quasi tots referits a temes de la ciutat dels Comtes d’Urgell : La Història de Balaguer de Josep Aznar (1981), Els fogons de Lleida del restaurador balaguerí, Josep Mº  Morell (1987), Balaguer, Visió Humorística  I i II, amb textos de Josep  Aznar.

També ha il·lustrat llibres de temàtica diversa com “Curs de legislació sanitària” de J Corbella i Duch, “Articles “ d’Andrés Viola, i diaris i revistes com: diversos articles d’en Josep Mª Monill al “Correo Catalán”, acudits i il·lustracions a Barri – 10 i l’Acción, etc...

Diverses portades del programa de Festes del Sant Crist des de 1953, així com treballs gràfics, auques i logotips com el del 20è aniversari de la Transsegre, l’any 2004.

Aquarel•la Gegants.              Oli sobre tela Les dones del reng

Ajuntament de Balaguer
Plaça Mercadal, 1   -   25600 Balaguer (Lleida)   -   973 44 52 00   -   ajuntament@balaguer.cat