Personatges

TON CAMARASA (1923 - 2006)

En Ton Camarasa, fill d’un gran mestre en la construcció de carruatges, neix el març de 1923 en el si d’una família amb una llarga tradició en l’ofici de la fabricació d’eines de fusta per  al camp i com a carreters.  Comença a treballar amb 14 anys, a l’empresa familiar, iniciant-se en el camp del treball de la fusta, fent carros, reparant estris del camp... sense tenir temps per dedicar-se a dibuixar, que se li donava molt bé.

La construcció de carruatges era un ofici molt minuciós, amb una sèrie de principis bàsics, però que es complicava quan el tipus de carruatge passava d’un carro o una tartana, a un carruatge de bona família.  Però un carruatge no sols es construïa a base de fusta: també hi participaven el ferrer, l’ebenista, el guarnicioner i el baster. De tots ells n’aprengué alguna cosa i en endavant ho utilitzarà en aquells casos que ho necessiti.

Obres de Ton CamarasaObres de Ton Camarasa

Passats els anys de la Postguerra, i ja convertit en un carreter reconegut, fa les seves primeres obres en fusta, documentant-se per mitjà dels llibres, que sempre han estat una de les seves afeccions.

Als anys 60, comença la seva etapa d’ebenista i restaurador, que li durarà fins la jubilació i en la qual s’endinsa en el món de la pintura, l’escultura, la forja, el dibuix, la decoració ...  

Obres de Ton CamarasaObres de Ton Camarasa

Un fet l’ajudarà a descobrir la pintura: l’amistat amb el pintor Amadeu Freixas Vivó qui li donarà les seves primeres lliçons de color i de pinzell. Així recupera la seva passió pel dibuix a llapis i carbó, com a aprenentatge per a pintar.  

D’ell en surt una pintura reposada, tranquil·la, amb la utilització de colors vius. La temàtica de les seves composicions tracta majoritàriament els paisatges de Balaguer i rodalies, així com algunes composicions de flors i algunes marines.  

La darrera etapa s’inicia l’any 1985 amb la realització de la còpia en fusta de la Pietat de Miquel Àngel. És l’etapa de l’eclosió de l’artista.

Ell mateix es defineix com un especialista de la fusta. La talla, la treballa i la cuida amb les seves eines bàsiques, que són l’enformador i la gúbia, que normalment ell mateix confecciona tenint en compte les necessitats de cada obra.

Malauradament, ens va deixar l’any 2006.

El seu obrador estava al carrer del Pont, on encara està tot situat tal i co
m ell ho tenia quan estava treballant. 

Obres de Ton CamarasaObres de Ton Camarasa