Personatges

Antoni Ollé Pinell (1897 - 1981)

Antoni Oll

Antoni Ollé Pinell va ser un gravador, pintor i fotògraf català.

Arrelat familiarment a Balaguer (on té dedicada una plaça amb el seu nom), va entrar al món de les arts del llibre de la mà del bibliòfil i editor Ramon Miquel i Planas. La seva tasca més constant va ser la de fotògraf de galeria, però la seva activitat artística més destacada va ser la de xilògraf, encara que practicà altres tècniques de gravat i sobretot la pintura a l’oli, art en el que se centrà en un paisatgisme proper al de la Generació de 1917.

Qualificat d’impressionista tarà amb el pinzell subtilíssim on ressalta la impressió atmosfèrica en els seus quadres.

Molts dels seus temes són el seu estimat Balaguer i paisatges del Pla d’Urgell.

Santa Maria  Boix

Com a xilògraf s’inicià el 1922 i va fer una gran quantitat d’ex-libris, nadales, estampes, etc. Però sobretot destaquen les il·lustracions de llibres. Sobresurt una edició de l’Atlàntida de Verdaguer (1946), i veritables prodigis tècnics de xilografies en diverses tintes com L’ingenu amor de Carles Riba (1948) o Primer viaje de Colón segun su diario de a bordo (1944), on el frontis és una de les estampes xilogràfiques més complexes en la història del gravat, ja que té dotze superposicions de colors a “planxa perduda”. És ben representat en el fons de la Biblioteca de Catalunya

Durant els anys que visqué a Balaguer va participar en revistes locals i comarcals, com ara “Pla i Muntanya”, “Butlletí del Centre Excursionista Balaguerí”, “Lleida: revista gràfica d’informació”, etc. On va fer gravats expressament per la revista, o bé hi publicava articles on explicava les seves tècniques. El 1932 publica una carpeta de dotze gravats al boix sobre aspectes de Balaguer editada pel Centre Excursionista.

El 1964 edita vuit aiguaforts també sobre temes del Vell Balaguer. 

Fou membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i hi publicà el catàleg dels dibuixos de Lluís Rigalt existents en aquella institució. Professor de gravat a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, membre del patronat de l’escola Massana i de la Junta de Museus. President del FAD (1948 - 1953). El 1974 és nomenat Acadèmic de la R.A. de Belles Arts de San Fernando de Madrid.

Portada llibreDiari