HISTÒRIC


Des del 1990 fins al 2011 el Consell Comarcal de la Noguera va convocar, amb caràcter anual, el Premi Jaume d’Urgell, que s’atorgava a la trajectòria d’una persona o entitat que hagués contribuït a l’enfortiment i la projecció de les relacions culturals o d’amistat entre els pobles de parla catalana. El guardó consistia en una reproducció a escala real del segell que va utilitzar el comte Jaume d'Urgell. L’administració local agafa el relleu de la comarcal en l’organització del Premi Jaume d’Urgell, a partir de la XXIII edició l’any 2012.Històric premiats

2022. Categoria individual:

Carla Simón

Carla Simón i Pipó (Barcelona, 1986) és una guionista i directora de cinema catalana.

Tot i néixer el 1986 a Barcelona, va créixer a les Planes d'Hostoles (Garrotxa). La sida li havia pres els seus pares quan tenia sis anys i se'n va anar a viure amb els oncles i amb una cosina. Aquesta experiència va ser la base del seu primer llargmetratge.

Va graduar-se en comunicació audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2009, després de fer una estada a la Universitat de Califòrnia, on va fer els seus primers curts, Women i Lovers, en col·laboració amb Marco Businaro.

El 2010 va fer un màster en Innovació i Qualitats Televisives, organitzat per Televisió de Catalunya, on va realitzar el capítol pilot d'una sèrie de ficció titulada La clínica, amb la participació dels actors Miquel Sitjar i Anna Casas. El 2011, amb el suport d'una beca de l'Obra Social de la Caixa, va anar a estudiar a la London Film School. Allí, va escriure i dirigir el documental Born positive —sobre joves nascuts amb el VIH— i els curts Lipstick —on dos nens s'enfronten a la mort de l'àvia— i Les petites coses —on narra la relació entre la seva àvia i la seva tia. Ambdós curtmetratges van ser seleccionats per diversos festivals internacionals. Va estrenar també el curtmetratge experimental Llacunes l'any 2015, creada a partir de les cartes de la seva mare, Neus Pipó, una figura que després apareixerà també a la seva primera pel·lícula.

El 2017 va estrenar el seu primer llargmetratge, Estiu 1993, que segons l'autora, té com a objectiu respondre el dubte de com explicar la mort a un menor i com entendre el que està succeint al seu voltant des dels silencis i els gestos.

És un guió autobiogràfic escrit per la mateixa Carla Simón, que narra la seva infància: amb sis anys és adoptada pels oncles materns, ja que la seva mare acaba de morir víctima de la sida, la mateixa malaltia que havia matat el pare tres anys abans. La pel·lícula planteja des de la mirada de la nena el procés d'adaptació difícil a la seva nova família d'adopció. Les dues nenes protagonistes estan interpretades per Laia Artigas, en el paper de Frida (assimilada com la mateixa Carla Simón), i Paula Robles, en el paper la seva cosina petita, amb David Verdaguer i Bruna Cusí com als oncles que l'acullen en aquesta nova família.

La cinta va rebre nombrosos premis i nominacions: a la Berlinale (premis a millor òpera prima i Gran Premi de la secció Generació Kplus), al Festival de Màlaga de cinema espanyol (Premi Dunia Ayaso i Bisnaga d'Or), al FIC-CAT (Premi del Jurat i Premi de la Crítica), al Festival Internacional de Cinema d'Istanbul (Premi especial del jurat) o al Festival Internacional de Cinema Independent de Buenos Aires (millor direcció). També va obtenir el Gaudí a la millor direcció, el Goya a la millor direcció novell, i el Premi Ciutat de Barcelona 2017 d'Audiovisuals per la seva excel·lència tècnica i artística i, especialment, pel treball que va fer amb les actrius. El setembre de 2017 la pel·lícula va ser escollida per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya per representar a Espanya als premis Oscar.

L'any 2019 va treure a la llum el curtmetratge Despuéstambién, el qual va rebre nombrosos premis i nominacions: als Premis Gaudí (nominació al millor curtmetratge) i Festival Internacional de Cinema de Cartagena de Indias (secció curts), entre d'altres.

En forma d'una conversa epistolar filmada, Carla Simón i la cineasta xilena DomingaSotomayor van parlar sobre cinema, el present i passat familiar, herència i maternitat al curtmetratge documental Correspondència (2020). El treball va inaugurar el festival Filmets d'aquell any.

El 2020 va rebre un Premi Nacional de Cultura, atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, com a «reconeixement a professionals que són referents per a les generacions més joves». Segons el CoNCA, «Simón ha esdevingut una clara font d’inspiració per a tota una fornada de directores catalanes».

Aquell any també va codirigir amb Àlex Rigola el capítol «Vania» de la sèrie Escenario 0 (HBO), on adapta l'obra de teatre L'oncle Vània d'Anton Txékhov.

Os d'Or per a Alcarràs

La pel·lícula Alcarràs va guanyar l'Os d'Or a la millor pel·lícula a la Berlinale de 2022. D'aquesta manera, es va convertir en la primera cineasta catalana a assolir aquest reconeixement. En recollir el premi, va dedicar-lo a la seva família que cultiva préssecs al Baix Segre.

Simón també ha escrit el guió de què es preveu que sigui el seu tercer llargmetratge.

2022. Categoria col·lectiva:

Associació de Mitjans d'Informació i comunicació

L'AMIC és una associació innovadora amb 25 anys d'història al servei dels mitjans de proximitat, temàtics i generalistes. Abans com a Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG), i ara com a Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), representen a la premsa en paper i digital de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra i la Catalunya del Nord.

L’AMIC, constituïda l’any 1997, integra 475 mitjans, dels quals 136 són capçaleres de premsa gratuïta que tenen una tirada conjunta superior al milió d’exemplars, 49 de premsa de pagament amb una distribució superior als setanta-cinc mil exemplars i 290 són mitjans digitals que conjuntament superen els tretze milions d’usuaris únics mensuals. L’Associació està al servei del col·lectiu i defensa els seus interessos amb rigor i professionalitat.

Des de l’AMIC s’afavoreix l’intercanvi d’experiències professionals, opinions i suggeriments entre tots els editors, i es desenvolupen plataformes conjuntes que permeten a tots els associats gaudir d’unes eines i recursos que contribueixen a millorar els seus sistemes de gestió i la qualitat dels seus mitjans. Tot això amb la ferma voluntat de consolidar un sistema empresarial mediàtic, solvent, plural...

Actuen com a patronal del sector i amb la ferma voluntat de consolidar un sistema empresarial mediàtic, solvent, plural, democràtic i fortament arrelat a la nostra societat.

2021. Categoria individual:

Maria Barbal Farré

La seva obra editada s'agrupa en quatre apartats: novel•la, contes per a lectors adults, col•laboracions a la premsa i contes infantils. La novel•la és el gènere en el qual se sent més còmoda i pel qual ha rebut molt de reconeixement. Així, Pedra de tartera, a més del premi Joaquim Ruyra 1984 -ja esmentat-, ha estat mereixedora del Premi Crexells 1985 i el Premi de Literatura Juvenil Generalitat Catalunya del mateix any. Al seu torn, Càmfora ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura Catalana 1993, el Premio de la Crítica Literaria de Narrativa Catalana (Espanya) 1993 i el Premi de la Crítica de Serra d'Or, també de 1993. L'any 2005 va rebre el premi Prudenci Bertrana per la novel•la País íntim.

Els temes preferits per l'autora són la maduresa personal en el temps a través de l'experiència provocada pels canvis o migracions (camp-ciutat); la complexitat de les relacions humanes (de parella, pares-fills i d'amistat), i els matisos dels sentiments. Als seus últims llibres ha deixat de banda els seus mons d'infantesa i ha tret material per a les seves històries d'un entorn més urbà. Temes com l’emigració, Carrer Bolívia (1999), la bellesa, el pas del temps, Bella edat (2003) o Emma (2008) han convertit Maria Barbal en una privilegiada analista de la vida actual, tot sense perdre aquell gust per la paraula i per la prosa ben feta que li han valgut una gran estimació per part del públic i la crítica.

Guardonada també l’any 2021 amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

2021. Categoria col·lectiva:

La Bressola

És una associació cultural creada a Perpinyà l'any 1976 per a promoure una xarxa d'escoles associatives que practiquen la immersió lingüística en català a les comarques de la Catalunya Nord. Aquesta associació d’escoles laiques va esdevenir un referent de l'activisme cultural i polític a la Catalunya Nord, tasca que ha estat essencial per la defensa i la recuperació de la llengua i la identitat catalanes, i per la qual se li va concedir el 2007 la Creu de Sant Jordi.

Recentment, la sentència del Consell Constitucional francès barrant el pas a l'ensenyament immersiu del català ha provocat molt malestar a la comunitat educativa i a la societat de la Catalunya del Nord. La immersió lingüística en català a França, ha estat tombada. La prohibició podria afectar escoles que imparteixin classes en català. La sentència no només reafirma la supremacia del francès respecte totes les llengües de l'Estat francès, sinó que posa en risc el model educatiu de la Bressola, perquè, segons la sentència, seria "il·legal" ensenyar en català.

2020. Atorgat ex aequo a:

Maria del Mar Bonet

Cantant mallorquina especialitzada en música tradicional, tant mallorquina com d'arreu del Mediterrani, que, debutant com a cantant en els anys 1960, va formar part del moviment de la Nova Cançó, com a reconeixement a tota la seva trajectòria musical destacant la promoció de la llengua, la cultura i la relació fraterna entre els diferents pobles de parla catalana.

InfoK

El primer i únic informatiu pensat per a nens dels Països Catalans, conduït per la periodista Laia Servera, que s’emet en directe, de dilluns a dijous, a les 19.30, pel Super3, el canal infantil de Televisió de Catalunya, i que va adreçat a qualsevol persona que estigui interessada a conèixer millor l'actualitat, tot i que, en principi, està pensat perquè el mirin nens i nenes d'entre 8 i 12 anys; la primera emissió es va fer el 23 d'abril del 2001, coincidint també amb l'estrena del K3, en aquell moment el canal infantil i juvenil de Televisió de Catalunya; pel fet d’informar els nens i joves en llengua catalana, amb un llenguatge entenedor i amb una tria d’imatges meditada.

2019. Atorgat ex aequo a:

Joan Francesc Mira

Escriptor, professor, antropòleg i sociòleg valencià; soci d’Honor de l’Associació d’escriptors en Llengua Catalana, acadèmic de la l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, va rebre la Creu de Sant Jordi el 1991 per la seva dedicació cívica i és avui una de les personalitats intel·lectuals més reconegudes dels Països Catalans; per la seva trajectòria de destacada aportació a la literatura i el pensament contemporanis, que ha sabut compaginar sempre amb un activisme cultural incansable a través de diverses organitzacions, com ara la presidència d’Acció Cultural del País Valencià, i amb el seu compromís cívic i polític amb els Països Catalans, i l’establiment de relacions culturals i d’amistat entre els seu pobles.

RACÓ CATALÀ

Mitjà de comunicació digital en l’àmbit lingüístic dels Països Catalans, per la seva defensa de la llengua i la cultura catalanes a tot el territori, aconseguint una gran difusió i alhora mantenint un elevat nivell de qualitat i d’independència periodística en l’àmbit de la premsa escrita, amb incursions en el món audiovisual, pel treball incansable d’intercanvi cultural entre les poblacions i les entitats i institucions dels Països Catalans, sense cap vinculació de dependència amb cap partit o institució política.

2018. Atorgat ex aequo a:

Ventura Pons i Sala

Director , guionista i productorcatalà, com al director de cinema català més prolífic, amb més d’una trentena de films, des d’Ocaña, retrato intermitente, l’any 1977 fins aUniversal i faraona i Miss Dalí, d’aquest any 2018; Premi Gaudí d’Honor el 2014, la seva obra s'ha programat en els millors festivals internacionals de cinema, destacant especialment en el Festival Internacional de Cinema de Berlín, on ha aconseguit la seva presència durant cinc anys consecutius, projectant així la llengua i la cultura catalana a través del cinema.

Museu de Lleida

Per la seva destacada tasca de conservació, restauració, difusió i defensa del patrimoni d’art sacre compartit entre Catalunya i la Franja de Ponent, més enllà de les ingerències polítiques, i en defensa de la unitat de la col·lecció artística del que fou el Bisbat de Lleida, en compliment de la Llei de Patrimoni de Catalunya, una defensa a la qual la societat catalana en general i, específicament, la ponentina ha donat suport activament.

2017. Atorgat ex aequo a:

Vicent Marzà Ibáñez

Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, per la seva tasca, com a conseller, per afavorir les relacions culturals del País Valencià amb Catalunya, i amb la resta dels territoris de parla catalana, defensant la unitat de la llengua, així com l’escola pública en valencià.

PAGÈS EDITORS

Per la seva destacada projecció al conjunt dels territoris de parla catalana, esdevenint una de les editorials de referència en aquesta llengua, des del Ponent català, tant per la seva qualitat com per l’extensió de la seva producció editorial.

2016. Atorgat ex aequo a:

Joan Font i Fabregó

Empresari català, originari de Torelló, director general del Grup Bon Preu, grup d'empreses del sector de l'alimentació, que etiqueta la totalitat dels seus productes en català i que foren creades per ell i el seu germà Josep el 1974 a Manlleu, el 1988 obriren el primer hipermercat a Vilafranca del Penedès i, a dia d'avui, disposen d'establiments repartits per tot el territori; també és president d'Ausa Futur i membre del Consell Assessor de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat Pompeu Fabra; el 2008 va rebre el Premi d'Honor Lluís Carulla per haver desenvolupat un model econòmic pensat i dirigit des del territori i arrelat al país.

Cafeteria Slavia

Cafeteria de les Borges Blanques, per la seva aposta continuada per la promoció de grups i artistes de parla catalana i per ser un punt de referència cultural a les terres de ponent.

2015. Atorgat ex aequo a:

Jaume Sastre i Font

Com a cap visible de la lluita del col·lectiu docent de les Illes, agrupat en l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, en contra del decret de trilingüisme del govern balear, impulsat l’any 2013 i que relegava l’ensenyament del català a un 20% de les hores lectives, liquidant així la immersió lingüística feta al llarg de trenta anys; en protesta per l’aplicació d’aquesta normativa i altres mesures que retallaven l’autonomia dels centres i drets dels docents, Sastre va iniciar una vaga de fam de 40 dies per tal de forçar a l’executiu de José Ramón Bauzá a dialogar i negociar amb al comunitat educativa.

Unió de Federacions Esportives de Catalunya

Entitat que agrupa les federacions de qualsevol modalitat esportiva d’arreu del país, per la seva campanya contra els greuges i perjudicis que el sector està patint per culpa de les darreres accions legislatives i dels poders públics que menystenen la realitat del teixit esportiu català, tot abocant-lo a una situació al límit del col·lapse.

2014. Atorgat ex aequo a:

Pilarín Bayés i de Luna

Reconeguda dibuixant i ninotaire catalana que durant anys ha il·lustrat la història del país, les seves festes i tradicions i que ha ajudat als nens i nenes dels Paisos Catalans a tenir una visió àmplia del territori.

Col·lectiu Wilson

Entitat formada per sis catedràtics catalans de renom mundial que té com a vocació «contribuir al debat sobre l'autodeterminació a Catalunya a fi que els seus ciutadans puguin decidir el seu futur lliurement, sense por ni amenaces», fou fundada pels catedràtics d'economia Pol Antràs (Harvard), Jordi Galí (UPF), Gerard Padró (LSE), Xavier Sala i Martín (Colúmbia), Jaume Ventura (UPF) i el catedràtic de política i afers públics Carles Boix (Princeton) per intentar aportar informació veraç que desmentís les amenaces i exageracions que els sectors contraris a la independència de Catalunya feien.

2013. Atorgat ex aequo a:

Ramon Pelegro i Sanchís (Raimon)

Cantautorvalencià, un dels membres més representatius de la història contemporània de la cançó encatalà i amb major reconeixement internacional de tot el domini lingüístic català.

Xarxa Universitària d’EstudisCatalansa l’Exterior

Entitat fundada el 1961 que treballa per la promoció de la llengua i la cultura catalanes, l'educació, la cohesió social i la defensa dels drets nacionals de Catalunya.

2012. Atorgat ex aequo a:

Joan Veny i Clar

Filòleg mallorquí,lingüistadialectòlegmallorquí, considerat un dels més prestigiosos i reconeguts dels Països Catalans.

Òmnium Cultural

Entitat fundada el 1961 que treballa per la promoció de la llengua i la cultura catalanes, l'educació, la cohesió social i la defensa dels drets nacionals de Catalunya.

2011. Atorgat ex aequo a:

Dr. Oriol Casassas i Simó

Per la seva activitat literària, ja que ha escrit sobre els problemes socials de la medicina, ha fet importants aportacions a l'estudi i la divulgació de la terminologia científica i mèdica en català, ha estat redactor del vocabulari mèdic i director del Diccionari Enciclopèdic de la Medicina, amb els quals ens ha donat un instrument lèxic modern i compartit.

Acadèmia del Cinema Català

Per ser la veu unitària de la cinematografia catalana formada per tots els sectors creatius i productius, a més de promocionar i contribuir que les nostres llengua i cultura catalanes tinguin una gran projecció internacional i pel gran any del cinema català, amb el triomf de Pa Negre, que ha aconseguit obtenir un reconeixement mundial.

2010. Atorgat ex aequo a:

Joaquim Maria Puyal

Pel seu mestratge i compromís amb la normalització i la difusió de la llengua catalana en els mitjans de comunicació, especialment en les retransmissions esportives del F.C. Barcelona, les quals compten milers de fidels oients arreu dels Països Catalans.

Casal dels Països Catalansde La Plata

Pel seu treball i la seva constància en el manteniment de la identitat i les arrels així com per la seva tasca pedagògica sobre els Països Catalans en el marc del continent sud-americà.

2009. Atorgat ex aequo a:

Institut d'Estudis Catalans (IEC)

Per la seva tasca acadèmica, científica i cultural que té per objecte la recerca científica en tots els àmbits de la cultura de parla catalana.

Artur Quintana

Filòleg que destaca per la seva dedicació a l'estudi i la difusió de la llengua i la literatura catalanes de la franja d'Aragó i de la regió del Carxe en l'àmbit de la romanística internacional.

2008. Atorgat ex aequo a:

Josep Ruaix i Vinyet

Per la seva extensa publicació d’obres sobre gramàtica catalana, contribuint així a l’enfortiment i la consolidació de la llengua comuna dels Països Catalans.

Escola Pasqual Scanu

Per haver donat veu als algueresos ajudant-los a recuperar la pròpia llengua i per haver donat suport a tota la gent de la comunitat catalana de l’Alguer a recuperar el propi sentiment hereditari.

2007

Dr. Joan Solài Cortassa

Per les seves destacades aportacions a l'estudi de la llengua catalana, els profunds treballs sobre gramàtica i la difusió del seu pensament sobre el present social i el futur de les nostres llengua i cultura.

2006. Atorgat ex aequo a:

Lluís Llach

Pels seus anys d'exemplaritat artística i cívica, al llarg dels quals ha estat reconegut i admirat igualment pel públic de tots els Països Catalans, i ha arribat així, de manera molt important, a intensificar les relacions entre tots ells.

FC Barcelona

Per la seva llarga trajectòria, no solament en el camp esportiu, sinó sobretot com a representant i emblema del fenomen social i nacional amb el qual s'identifica una part considerable del poble de Catalunya, però que desvetlla igualment simpaties i adhesions al País Valencià, a les Illes i a les altres terres de parla catalana.

2005. Atorgat ex aequo a:

Antoni Bassas

Per la realització del programa El matí de Catalunya Ràdio i per gestar una ràdio catalana competitiva i de qualitat, amb una important audiència que va més enllà del territori del Principat.

Obra Cultural de L’Alguer

Pels seus 20 anys de promoció i foment de la cultura catalana arreu del territori alguerès.

2004. Atorgat ex aequo a:

Jordi Pujol i Soley

Per la seva trajectòria personal i política, no solament per la seva defensa de la personalitat nacional i cultural de Catalunya, sinó també de la unitat de la llengua catalana i de les relacions cíviques i culturals dels diferents territoris que la parlen.

VILAWEB

Mitjà de comunicació pioner en la premsa electrònica al nostre país, per haver-se convertit en un instrument imprescindible i d’extensa difusió d’intercanvi d’informació entre totes les comarques i poblacions dels Països Catalans.

2003. Atorgat ex aequo a:

Josep Espar i Ticó

Pel seu activisme cultural en temps de la resistència i per la tasca intel·lectual realitzada al llarg de la seva vida, la qual li ha comportat fortes vinculacions en l’àmbit dels Països Catalans.

CAVALL FORT

Per la seva ampla difusió en el marc dels Països Catalans i per ser una eina de valor extraordinari a les escoles i en l’àmbit familiar.

2002. Atorgat ex aequo a:

Jordi Carbonell de Ballester

Pel seu activisme cultural en temps de la resistència i per la tasca intel·lectual realitzada al llarg de la seva vida, la qual li ha comportat fortes vinculacions en l’àmbit dels Països Catalans.

COMIT

Per agrupar diversos periòdics d’arreu dels Països Catalans en una sèrie d’iniciatives conjuntes, especialment de caràcter editorial, totes elles en llengua catalana i amb l’objectiu de normalitzar la nostra llengua al quiosc.

2001. Atorgat ex aequo a:

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca-IEA

Perquè conjuntament amb l’Associació del Matarranya i els consells locals de la Franja han adreçat els seus esforços al foment i l'acceptació del concepte de Països Catalans entre la gent de l’Aragó i pels seus esforços i la voluntat d’integració lingüística i cultural amb la resta dels Països Catalans.

Josep Sanna

Mossèn de l’Alguer, pel seu esforç de pancatalanitat reflectit en la seva acció pastoral, pel seu exemple civil en la societat algueresa i pel seu Diccionari català de l’Alguer projectat damunt tota la comunitat catalanoparlant, i als seus hereus, la gent de l’Alguer, que continuen actuant per projectar el coneixement de l’Alguer a la resta dels Països Catalans.

2000

Max Cahneri Garcia

Pels gairebé 40 anys d’activitat incessant, personal, editorial i institucional, de cap a cap dels Països Catalans, que ha posat en contacte grups, persones i iniciatives en el conjunt i en cada territori; i especialment pel paper i significat històric col·lectiu de la Gran Enciclopèdia Catalana.

1999. Atorgat ex aequo a:

USAP de Perpinyà

Equip de rugbi, pel ressò mediàtic als Països Catalans després d’aconseguir arribar a la final del campionat de França, i per la seva reivindicació expressa de la catalanitat i la seva contribució a l’establiment de lligams per a la constitució d’una selecció de rugbi dels Països Catalans.

Josep Vallverdú i Aixalà

Per l’edició el 1998 del llibre de memòries Garbinada i ponent, i en reconeixement de la seva trajectòria d’escriptor, considerant que ha estat més de 30 anys una referència fonamental en la literatura per a joves dels Països Catalans.

1998. Atorgat ex aequo a:

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana

Fent un esment molt especial del seu president Jaume Fuster, amb motiu dels 20 anys d’antiguitat celebrats el 1997, per haver servit de principal nexe d’unió i relació entre molts centenars d’autors de tots els gèneres literaris en, i entre, cadascun dels Països Catalans.

Nissaga de Poder

Sèrie de TV3 i especialment a l’autor de la idea, els guionistes i els protagonistes, per la cohesió social creada al voltant d’una narració exemplar com a literatura popular que ha sabut arribar a tots els racons del nostre territori cultural i sociolingüístic.

1997

JeanPaul Alduy

Alcalde de Perpinyà, per l’organització de l’acte en commemoració del 800 aniversari de la Carta de les Llibertats Municipals de Perpinyà, amb l’objectiu de fer-ne un nexe d’unió amb la resta de ciutats dels Països Catalans, i del passat i del futur, com pel conjunt de les seves accions en pro de la normalitat de la llengua catalana a la seva ciutat.

1996. Atorgat ex aequo a:

Cristòfol Solé i Cladera

Per haver impulsat des de la Presidència de Govern Balear una política lingüística que considera la llengua pròpia com un factor determinant de la identitat d’un poble, planificant i organitzant tot un procés de normalització de la llengua a les Illes, mitjançant un pla de conscienciació social adreçat a tot el poble balear.

Joan Manuel Serrat i Teresa

Per la seva trajectòria de difusió de la cançó catalana al llarg dels anys i per la tasca pedagògica realitzada en els seus recitals tant a Espanya com a Europa i l'Amèrica llatina de difusió de la nostra realitat cultural, i molt especialment per la presentació i la repercussió del disc D’UN TEMPS UN PAÍS, interpretat íntegrament en català, que aplega cançons de cantants de la nova cançó provinents de diversos països de la nostra àrea cultural comuna i que ha aconseguit ser líder de vendes a l’Estat espanyol.

1995

Dr. Ramon Folch i Guillem

Per la seva decidida contribució als treballs conjunts de recerca i divulgació en l’àmbit de les ciències naturals i mediambientals, en les quals van participar per primer cop, sota la seva direcció, científics de tots els Països Catalans.

1994

Òscar Ribas i Reig

PM. I. Cap del Govern del Principat d’Andorra,per la seva contribució singular a la projecció internacional de la llengua catalana i a l’afirmació de la seva unitat en el marc de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i per haver incrementat la repercussió d’aquest fet amb la seva disponibilitat i presència arreu del territori lingüístic català.

1993

Universitat Rovira i Virgili, Universitatde les Illes Balears, la Universitat de Lleida, Universitat de Girona i la Universitat de Perpinyà

Per ser signatàries del conveni conegut com l’Erasmus Català, que ha de permetre les relacions d’intercanvi cultural i científic entre els països de parla catalana.

1992

Joan Corominas i Vigneaux

Per la conclusió l’any 1991 del Diccionari etimològic de la llengua catalana, reflex d’una llarga trajectòria dedicada a l’estudi de la nostra llengua que ha contribuït a l’enfortiment i a la projecció de les relacions culturals i d’amistat entre els pobles de parla catalana.

1991

Acció Cultural del País Valencià

En representació de les diverses entitats i institucions dels pobles de parla catalana que han col·laborat en la campanya de promoció del 500 Aniversari del Tirant lo Blanc.

1990

EL TEMPS

En reconeixement de l’esforç realitzat en la tasca de consolidació i d’expansió de la publicació, assolint l’objectiu de fer-la arribar a tots els pobles i territoris de parla catalana com a únic setmanari d’informació general escrit íntegrament en aquesta llengua.