Jornades Europees del Patrimoni

Dia: diumenge 9 d'octubre de 2022

 

ARQUITECTURA DEL MOVIMENT MODERN A BALAGUER
Hora: 10.00 h
Sortida des del Museu de la Noguera

 

PUNXADA DE MODERNISME ABORÍGEN AMB VÍNIL
Hora: 12.30 h
Passeig de l'Estació (estàtua Gaspar de Portolà)

 

Visita guiada als elements més significatius del Moviment Modern de Balaguer, com l'edifici Almatà o les cases del carrer Cadí, edificis catalogats al registre de Docomomo, organització internacional creada amb l'objectiu d'inventariar, difondre i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern.
La visita anirà a càrrec de Mercè Bosch Roma, doctora arquitecta en Moviment Modern i de Lluís de la Fuente Pascual, president de la Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes.
L'activitat s'inclou dins els actes del Forma. Espai d'Art contemporani Balaguer i de les Jornades Europees de Patrimoni.

A finals dels anys 50 i primers 60, a Balaguer es van construir uns edificis residencials que amb mitjans locals van aportar a la ciutat els elements característics del Moviment Modern, ensenya d'identitat de la cultura del segle XX.
En aquests edificis, l'arquitectura es va presentar com un vehicle capaç de fer arribar les noves tendències culturals, d'accelerar el desenvolupament del procés constructiu, de motivar la il·lusió als diferents estaments de la societat i de millorar la vida dels habitants. El caràcter residencial d'aquests edificis i la invisibilitat del fons urbà, però, han suposat que aquestes obres no hagin estat valorades i han romàs susceptibles de ser substituïdes o reformades amb criteris aliens a la seva arquitectura i, també, al seu entorn.