BALAGUER 2021 - Ciutat del Bàsquet CatalàBalaguer lluirà durant tot el 2021 la capitalitat del bàsquet català

El bàsquet és un dels esports més arrelats a la nostra ciutat, el que més fitxes federatives té i el que sensiblement es troba més identificat a les activitats extraescolars de tots els centres de Balaguer, on el club local hi te cabuda amb cinc acadèmies d’ensenyament; actualment es disposa amb més de 250 fitxes, 130 de masculines i 140 de femenines, sent l’esport amb més identificació femenina per damunt la masculina i un clar exemple d’igualtat en el mon de l’esport.

La ciutat acumula més de 80 anys de relació amb el bàsquet, i l’èxit de la iniciativa compta implícitament amb la participació de la massa social de l’únic club de bàsquet de la ciutat, el C.B. Balaguer i de tot un equip / comissió de tècnics que han previst més de 20 activitats vinculades amb el mon de la cistella.

Entre les propostes que es portaran a terme podem trobar-hi de caràcter íntegrament esportiu: 3x3, bàsquet amb cadira de rodes, olimpíades escolars, les finals nacionals i provincials que derivin de les competicions regulars, les 24 hores, ....; altres de caràcter lúdic i social: homenatges, festa i presentació de la temporada, sopar social i de final de temporada ...; les de caràcter formatiu i de promoció: cursos d’iniciació a tècnics, jornades de formació a entrenadors, les d’inclusió i treball als barris en extraescolars, ...; i altres de caràcter cultural: exposició del bàsquet a Balaguer, art&bàsquet, ...

No es descarta tampoc de comptar amb noves activitats, derivades i vinculades amb la cistella i que ajudin a promocionar no només l’espectacle i bellesa d’aquest esport, sinó la ciutat, amb els seus espais culturals, la seva història, la seva bella postal des de qualsevol racó del riu, la seva gastronòmia; i per la seva població i la seva capacitat de bolcar-se en grans events.

BALAGUER amb B de Bàsquet

L’actual CLUB BÀSQUET BALAGUER és la continuació històrica d’una organització pionera en la pràctica del basquetbol a Catalunya i a l’Estat Espanyol, ja que va ser a Balaguer on el Pare Millán va introduir la pràctica d’aquest esport durant la seva estada a l’Escola Pia de Balaguer.

Des de l’abril de 1936 fins a l’actualitat, s’ha practicat el basquetbol a la ciutat de Balaguer, sent actualment el CLUB BASQUET BALAGUER l’hereu de la tradició, del desenvolupament i de la pràctica d’aquest esport.

Actualment, el club participa en competicions federades amb equips masculins i femenins en la major part de les categories de la Federació Catalana de Bàsquet, havent aconseguit tenir, com a màxima categoria en què ha competit el club durant aquests 75 anys, un equip sènior masculí en el campionat de la 1ª Divisió Nacional o Copa Catalunya de la Federació Espanyola, durant dos anys.

Així, sent un dels clubs més antics de Lleida, de Catalunya i fins i tot de l’Estat Espanyol, estem celebrant el nostre 75è aniversari durant tot el 2012.

El primer equip federat del que es té constància històrica va ser format l’any 1936 mitjançant la constitució d’una agrupació esportiva, aquesta va aconseguir valuosos trofeus en els campionats provincials, per donar pas a la formació del Club Atlético Recreativo (C.A.R) l’any 1955. Aquest equip va exercir la representació de Balaguer fins a l’any 1964, on es va produir un relleu amb el naixement del Club Baloncesto DACSA, des d’on s’inicia una etapa d’espectaculars èxits que van superar les més ambicioses previsions.

L’any 1971 canvia el patrocini de la firma comercial i es constitueix el CLUB BALONCESTO AGUILAS DE BALAGUER, que coincideix amb la inauguració del pavelló Poliesportiu de la ciutat de Balaguer. El patrocini d’aquesta firma comercial va durar una dècada, en la que es van aconseguir innumerables èxits esportius tant a nivell provincial i Català.

L’any 1981 assumeix el patrocini del bàsquet a Balaguer la empresa INPACSA passant a anomenar-se CLUB BALONCESTO INPACSA, sota aquesta tutela es on el bàsquet balaguerí aconsegueix renom i consideració en totes les categories.

Els problemes econòmics de la empresa INPACSA van determinar l’abandó del seu patrocini, moment on el Club passa a constituir-se com CLUB BÀSQUET BALAGUER amb noves metes i projectes que encara avui estan vigents.

Ciutat del Bàsquet Català –Balaguer 2020 - 2021, la 21a seu

L'any 2000 es va iniciar aquest projecte que consisteix a nominar, cada any, una ciutat, vila o poble de Catalunya com a Ciutat del Bàsquet Català, on durant tot l'any se celebren activitats i actes esportius, socials i culturals referents al bàsquet. Des de l'any 2000 fins ara les ciutats que han acollit una Ciutat del Bàsquet Català han estat Lleida (2000), Girona (2001), Mataró (2002), Tarragona (2003), L'Hospitalet (2004), Badalona (2005), Manresa (2006), Castellar (2007), Sitges (2008), Blanes (2009), Tortosa (2010), Vic (2011), Terrassa (2012), Castelldefels (2013), La Seu d'Urgell (2014), Granollers (2015) i Sant Fruitós del Bages (2016), Sant Cugat (2017), Calella (2018), Reus (2019), i Balaguer (2020).