Biblioteca Margarida de Montferrat

La Biblioteca et porta al Liceu

Dia: diumenge 27 de novembre de 2022

Hora: 17:00h

Organitza: Biblioteca Margarida de Montferrat

 

Puccini pot ser considerat com l’enginyer que remata el pont iniciat per Verdi i que connecta directament la tradició italiana amb la modernitat. En les seves darreres obres (entre les quals hi ha aquest Trittico) ja s’anticipen les formes més modernes de Debussy o Strauss.

Sense renunciar al seu segell especial, Puccini signa aquestes tres joies: un thriller del Sena (Il tabarro), el patiment, la mort i la glorificació d’una mare-monja a qui han pres el fill (Suor Angelica) i una sàtira que parla amb humor d’un testament i la suplantació del difunt per canviar-lo (Gianni Schicchi).

Tres òperes independents amb narracions aparentment desconnectades. Però ho són? Aquestes tres òperes d’un sol acte, que Giacomo Puccini va fusionar sota el títol d’Il trittico, són fragments de realitat. En lloc d’intentar i no aconseguir retratar el món sencer en una llarga òpera, similar a una novel·la èpica, dona importància a tres esdeveniments històrics, units en una peça de música, que busca transmetre amb intensitat cada matís d’emoció humana: des de la implacable fredor del cor a la passió ardent, passant per l’avarícia, la picardia o la paròdia.

La producció de Lotte de Beer de la Bayerische Staatsoper de Munic ofereix un espectacle únic on es desenvolupa l’acció en un espai tancat per parets corbes on les tres partitures queden connectades per la idea de la mort. Una excel·lent feina de direcció fa que tots els personatges brillin. Un repartiment de luxe que inclou Lise Davidsen, Ermonela Jaho, Ambrogio Maestri, Daniela Barcellona o Ruth Iniesta, entre d’altres, farà d’aquest Trittico un moment excepcional dins de la temporada.

El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Gran Teatre del Liceu col·laboren plegats per setè any consecutiu per dur a terme LiceuBIB, el programa per difondre i acostar el món de l’òpera i les seves gran obres entre el públic de les biblioteques públiques, amb l'objectiu de crear nous espectadors d’òpera i millorar la formació dels ja existents, així com promoure l’ús dels serveis informatius sobre òpera de les biblioteques publiques, a través de donar suport a les biblioteques publiques de Catalunya en el desenvolupament de clubs de qualitat.

LiceuBIB consisteix en una programació a les biblioteques de clubs d’òpera a partir de títols seleccionats de les temporades del Gran Teatre per tal de configurar un itinerari per la diversitat d’autors i estils operístics. En aquest sentit, el Liceu ofereix a les biblioteques conferències a càrrec d'un especialista i dona als membres dels clubs facilitats per assistir a les funcions que tenen lloc al Teatre. Per la seva banda, el Servei de Biblioteques aporta lots de llibres i seleccions de recursos documentals per als desenvolupament dels clubs. Cada biblioteca és responsable d’organitzar el seu club a mida dels seus usuaris, pel que fa a la tria del conductor i la dinàmica del club, com ara tertúlies al voltant de lectures relacionades amb cada obra operística, visionats i audicions comentades, sortides en grup al Liceu i altres activitats.

En la seva setena edició, LiceuBIB inclou 10 títols de la temporada 2022/23 de Gran Teatre del Liceu i amplia la seva proposta amb la inclusió d'un concert.