Biblioteca Margarida de Montferrat

Espectacle 'Planeta Ferrater'

Espectacle poèticomusical " Planeta Ferrater" a càrrec de Lluís-Antón Baulenas i Gemma Deusedas, veus.

Dia: dijous 15 de desembre.

Hora: 19.30h

Lloc: Biblioteca Margarida de Montferrat


Aquest espectacle s'emmarca en la commemoració del centenari del naixement de l'escriptor Gabriel Ferrater.

 "Els cossos i el temps. Planeta Ferrater" és un espectacle poèticomusical molt divulgatiu que conté poemes de Ferrater, evidentment, però també assaig i textos diversos seus. Una aproximació biogràfica i artística a la vida i l'obra de Gabriel Ferrater (1922-2022) amb la idea d'oferir una visió més global de l'autor, més enllà del poeta. Tot passat per la tria i el sedàs dramatúrgic de Lluís- Anton Baulenas.

Hi ha moltes maneres d'enfocar el record d'una figura com la de Gabriel Ferrater (1922-1972) En primer lloc, titllar-lo de poeta ja és fer-ne un reduccionisme injust i poc adequat. Ferrater és una personalitat clau en la cultura catalana de la segona meitat del segle XX. I ho és per la seva modernitat, i la seva erudició en matèries com ara la llengua, les matemàtiques, la crítica d'art i literària... Tanmateix, la seva faceta més coneguda, ara
que ja han passat els anys i cada vegada som menys els que el recordem del seu pas pel sistema universitari català, és la de poeta. La seva independència de criteri, el seu risc, la seva extrema modernitat, l'aparten dels poetes catalans contemporanis situa la base de molts que hi ha anat darrere. Així mateix, el seu profund coneixement de la literatura europea contemporània el coverteix, des del desig de normalitat i superació, en un dels crítics més radicals de la literatura catalana. La primera vegada que t'hi enfrontes, te n'enlluerna la seva actitud vital a desgrat del seu tràgic i anunciat final. Ara, en ocasió del seu centenari, tinc la sort de fer-li aquest homenatge acompanyat de les melodies d’Oriol Tramvia i Pau Mainé (que també interpreta), i la col·laboració de Gemma Deusedas.

"Planeta Ferrater" és un recital que hem batejat com a poescènic. que inclou, a part d'una selecció de poemes de Ferrater, textos diversos, d'ell i propis, i cançons. Vet aquí un recital diferent en què hem intentat donar una visió de la poètica de Ferrater amb alegria, fugint de la transcendència i del drama. És un recital on podem descobrir la part més íntima d'aquest gran provocador que va ser Gabriel Ferrater (provocador i murri), encara avui en dia plenament vigent.