Personatges

FREDERIC LETAMENDI I OLLÉ - LETA (1932-2021)

Foto Frederic Letamendi

En Frederic Letamendi fou arquitecte tècnic de professió i dibuixant autodidacta per vocació.

La seva obra és de traç clar i segur, de colors escaients i de temàtica costumista, on captava els detalls més íntims i ens evocava amb humor, ironia i amb certa nostàlgia escenes del passat, uns matisos del present i petites pinzellades de futur, sobretot de la seva ciutat: Balaguer.

Dins la evolució artística caldria assenyalar la paulatina immersió de les obres en el camp cromàtic i el domini de l’aquarel•la.

La seva obra ens transporta a la “Ballada de gegants al Mercadal”, a les fires de bestiar al “Firal”, a les festes de barri de “Sant Salvador”, el mercat de l’aviram i del peix a la “Plaça del Pou”, el mercat i el “Reng” a la plaça del Mercadal, la “Reguereta” plena d’activitat, etc i ens fa record gràfic de tipus entranyables com els “Serenos”, “lo Silo”, el Pregoner, el Germà Peralba, la “Cacahuera”, el mestre de poble, el capellà de sotana, el pagès o el metge rural.

TranssegreAquarellaAquarella Pesca al riu.

Certament, el traç d’en Leta pot recordar l’estil del còmic i de la caricatura, però el valor afegit de la personalitat del creador li dóna una poesia i una sensibilitat que només podem trobar en autors com en “Cesc” el qual fou també més dibuixant i pintor que ninotaire.

A partir de 1954, participà en diverses exposicions col·lectives: al Salón de Humoristas de Madrid, sala d’exposicions de “La Caixa” a Barcelona, al premi Viola-Tarragona de pintura a Balaguer, “Els artistes amb la Sardana” a Barcelona, junt amb obres de destacats artistes.

A títol individual  exposà per primera vegada a la “Sala d’exposicions del Patronat d’Iniciatives” de Balaguer l’any 1970, seguiren “Waterloo”, el 1978, una mostra de personatges de la batalla amb soldats anglesos i francesos, incloent Napoleó.

El 1995 mostra la seva obra al Col·legi d’aparelladors de Lleida. Per la festa Major de 1998 exposà a la sala d’Art 4 i durant els anys 2000, 2003 i 2005 a la Sala Caballer de Balaguer.

Va exposar diverses vegades a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament de Balaguer, així com també a la sala Maria Rúbies del Consell Comarcal de la Noguera.
L’any 2010 el Museu de la Noguera li va dedicar una exposició antològica on es va recollir una mostra representativa de la seva obra.

Va ser il·lustrador de diversos llibres, quasi tots referits a temes de la ciutat de Balaguer: La Història de Balaguer de Josep Aznar (1981), Els fogons de Lleida del restaurador balaguerí, Josep Mº  Morell (1987), Balaguer, Visió Humorística  I i II, amb textos de Josep  Aznar.

També va il·lustrar llibres de temàtica diversa com “Curs de legislació sanitària” de J Corbella i Duch, “Articles “ d’Andrés Viola, i diaris i revistes com: diversos articles d’en Josep Mª Monill al “Correo Catalán”, acudits i il·lustracions a Barri – 10 i l’Acción, etc...

Especial menció, per la seva difusió, són les diverses portades que va il·lustrar dels programes de Festes del sant Crist de Balaguer, la darrera l’any 2020 poques setmanes abans de la seva mort.

Aquarella Gegants.              Oli sobre tela Les dones del reng