Mapa - BALAGUER DE DALT A BAIX

On sóc?

[cal activar el GPS al dispositiu]


TancaUs proposem iniciar el recorregut a la 1 plaça del Mercadal, centre neuràlgic de la vila, on es pot deixar el vehicle i visitar, si ho desitgeu, l'Oficina Municipal de Turisme.

2 L'Oficina Municipal de Turisme està situada al mateix edifici del 2 Museu de la Noguera un dels museus d’art islàmics més importants de Catalunya, i que es troba molt a prop vostre: endinseu-vos pel carrer del barri nou, antiga jueria, i arribareu a la plaça dels Comtes d'Urgell, núm. 5.

Tornant a la plaça Mercadal, aquest cop ho podeu fer pel 3 carrer Miracle, on també podeu visitar l'església del mateix nom que acull la compatrona de la ciutat i que fou l'antiga sinagoga dels jueus, dirigiu-vos cap al carrer de la Botera i enfileu-vos per aquest costerut carrer fins que topareu amb el 4 Portal del Gel, antiga porta de la muralla medieval.

Tombant a l'esquerra, veureu una torre d'accés que us conduirà fins a la 5 muralla gòtica i tot passejant gaudireu d'una fabulosa panoràmica de l'antiga ciutat medieval amb els seus carrers i passatges, costeruts i estrets que donen identitat al nostre nucli històric, de formació àrab.

La muralla gòtica us conduirà pel costat de la dreta a l'antic observatori de la Guerra Civil anomenat popularment com a 6 "Torre del Bombo" o Torre Blanca i si us dirigiu a l'altre costat, a l'esquerra arribareu davant mateix de l'església de 7 Santa Maria, col·legiata gòtica d'una sola nau, que atrau per la seva sobrietat i majestuositat. Al vestíbul de l'església hi trobareu un Punt d'informació sobre el monument i altres llocs d'interès de la ciutat.

Després de visitar-la podeu baixar pels diferents carrers del Centre Històric. Un cop a la part baixa podeu agafar, des de la Plaça de Sant Salvador, la plaça del Jutge i tombar cap el 8 carrer del Pont, un dels carrers més emblemàtics de la nostra ciutat, que s'emmiralla en les aigües del Segre i ofereix una imatge de postal.

Si passeu pel 9 Pont de Sant Miquel, el pont més antic de la ciutat, observareu que a la part de l'esquerra s'hi troba una reproducció de l'escultura que hi havia al portal d'entrada a la ciutat a través del pont.

Just a l'altre costat hi ha el 10 convent de Sant Domènec, del qual queden intactes tant l'església com el claustre d'estil gòtic català i a la placeta hi podeu observar una antiga creu de terme també d'estil gòtic. Les antigues dependències dels monjos s'han reconvertit en una residència geriàtrica. Just davant de la placeta, tocant al pont, s'hi troba el 11 monument al comte Jaume II d'Urgell que fou el darrer comte del comtat d'Urgell.

A la mateixa avinguda de Jaume d'Urgell s'hi troba, molt a prop vostre, el 12 Centre d'Interpretació de l'Or del Segre a l'edifici de l'antic molí de l'Esquerrà on us podreu posar a la pell d'un autèntic buscador d'or i conèixer els inicis de la cerca d'or i la seva evolució al llarg dels anys.

I si seguiu cap a la carretera de Tremp, a la vostra esquerra hi veureu la muntanya del Santuari, plena de flors i vegetació, que convida a pujar-hi tot passejant. En aquest indret s'hi troben les diferents estacions del 13 Via Crucis que representen un magnífic conjunt escultòric d'inicis de segle XX.

Un cop arribeu a dalt, trobareu a la vostra esquerra les restes del 14Castell Formós que fou antiga Suda i posterior residència dels Comtes d'Urgell i a la dreta l'inconfusible 15 Santuari del Sant Crist, antiga Mesquita Major dels sarraïns on es venera la imatge del patró de la ciutat; el Sant Crist de Balaguer i que és la gran devoció dels balaguerins. Tocant al santuari, podreu gaudir d'una zona verda d'esplai i esbarjo, amb gronxadors per si aneu acompanyats dels vostres fills.

I, per acabar el recorregut, podeu visitar el 16 Jaciment Arqueològic del Pla d'Almatà (segles VIII- XII), nucli originari de la ciutat de Balaguer, on es pot visitar una part de la zona residencial de la madina andalusina, situada just davant del Parc del Reial, una fabulosa zona verda i àrea de pic-nic amb taules de fusta per poder gaudir de la vegetació i la tranquil·litat que s'hi respira.

El Parc del Reial enllaça amb el popularment conegut "Barranc dels Rucs" el qual us conduirà a la part baixa del Centre Històric fins a travessar el 17 portal del Torrent, portal que fou restaurat l'any 1987 i reforçat amb un bigam de ferro. Baixant pel carrer del Torrent arribareu a la plaça Sant Salvador on podreu veure les restes de l'antiga Església de Sant Salvador, que fou Mesquita. Podeu seguir el recorregut passant per la 18 Reguereta, un dels antics safarejos de la ciutat, i tornar pel carrer d'Avall fins a la plaça del Mercadal.


Tanca