Mapa - UN TOMB PEL CENTRE HISTÒRIC

On sóc?

[cal activar el GPS al dispositiu]


TancaLa 1 plaça del Mercadal és el centre neuràlgic de la vila. És la plaça porticada medieval més gran de Catalunya. Tots els dissabtes de l'any, s'hi celebra el tradicional mercat des que fou concedit fa més de 800 anys. A la zona del reng, tradicionalment s'hi instal·len les parades dels pagesos de la ciutat que porten a vendre els seus propis fruits. Encara avui hi podeu trobar també entre setmana alguna parada.

Al capdamunt de la plaça s'hi troba 2 l'Ajuntament. Un edifici de nova construcció que trenca amb l'hegemonia del conjunt de la plaça. Al vestíbul d'entrada trobareu un gran mural dels comtes d'Urgell més representatius que visqueren a la ciutat. És obra del pintor targarí Jaume Minguell i Miret.

Els carrers principals del Centre Històric són el 3carrer Major i el 4carrer d'Avall. De fet, també són els més comercials.

El carrer Major us conduirà directament a una de les places interiors: la 5 plaça del Pou, una petita plaça tota porticada on antigament s'hi trobava el pou que servia per abastir d'aigua la població. Continuant tot recte, passant pel carrer Pintor Borràs, trobareu a mà dreta la casa on va néixer l'escriptora balaguerina Teresa Pàmies. Davant de casa seva, un nou edifici anomenat 6 Lapallavacara és l'actual casal de les entitats de la ciutat.

Més endavant hi trobareu una altra plaça, la de 7 Sant Salvador. Hi observareu unes antigues restes del que fou antiga església de Sant Salvador, primitiva mesquita d'Avimoni. Al capdamunt de la mateixa plaça, a tocar amb el carrer Torrent, podeu observar-hi una imatge del Sant.

Molt a prop de les restes, hi podeu entreveure noves porxades. Aquestes corresponen al 8 carrer del Pont, un dels carrers més bonics del Centre Històric.

Si continueu amunt pel carrer del Pont arribareu fins al pont vell de la ciutat: el 9 pont de Sant Miquel. Just al seu costat s'hi troba una còpia de la imatge original que antigament presidia el portal d'entrada a la ciutat: Sant Miquel.

Tornarem enrere pel mateix carrer del Pont fins a la plaça del Jutge. Aquest cop entrarem pel carrer Sant Jaume, el qual ens conduirà fins a l'antic safareig públic de la ciutat: 10 la Reguereta. Seguirem el recorregut pel 4 carrer d'Avall. En aquest carrer tot porxat hi passava des de fa ben poc l'antiga sèquia islàmica que transportava l'aigua cap a l'horta.

Una vegada arribeu a la 1 plaça del Mercadal, continueu tot recte fins a arribar a l'antiga jueria. Al carrer del Miracle hi ha un edifici amb detalls modernistes anomenat 11 Casa Tarragona. Gairebé al costat hi ha 12 l'església del Miracle on s'hi guarda la compatrona de la ciutat. Seguint el carrer, trobareu l'antic edifici dels Pares Escolapis, on actualment s'hi ha traslladat els oficis de Sant Josep i nous equipaments per a la població com són l'Escola Municipal de Música, la biblioteca, un casal cívic i una oficina de Benestar Social.

Just davant l'església de Sant Josep hi ha un carrer, conegut amb el mateix nom, on hi ha una nova plaça anomenada dels Comtes d'Urgell i on s'hi ha ubicat dues instal·lacions de nova construcció: el 13 Museu de la Noguera i Oficina Municipal de Turisme i 14l'Arxiu Comarcal de la Noguera.

I per acabar, resta passar per l'avinguda d'Àngel Guimerà, on hi ha el 15 Xalet Montiu. Aquest és un edifici modernista d'inicis de s. XX i actualment és la seu de l'Institut Municipal de Progrés i Cultura.

A la part final d'aquest mateix carrer trobareu la seu del Consell Comarcal de la Noguera, a les antigues dependències del 16 Convent de Sant Francesc. Podeu observar la façana exterior de l'antiga església que resta intacta.

Per tornar al punt d'inici podeu continuar pel carrer de la Divina Pastora fins a arribar al carrer del Barri Nou on podeu descobrir antics carrers com dels Cerers i dels Teixidors, carrers que formaven part de 17 l'antiga jueria on visqueren els antics gremis d'artesans.

Tanca