Mapa - UN TOMB PER SANTA MARIA

On sóc?

[cal activar el GPS al dispositiu]


Tanca1 L'església de Santa Maria o col·legiata es troba situada en un dels punts alts de la ciutat. Consta d'una sola nau envoltada de capelles, dos campanars i un edifici annex d'art mudèjar-renaixentista construït anys més tard que és l'actual sagristia.

Al vestíbul d'entrada hi trobareu un punt d'informació del temple i d'altres racons de la ciutat que dóna pas a la gran nau, la segona més gran en dimensions de Catalunya.

Un cop a dins observareu que està envoltada per capelles entre els contraforts. Aquestes acullen una exposició permanent anomenada2 "Art a Santa Maria" que consisteix en reproduccions d'obres d'art marià que van dels diferents estils: romànic, gòtic, renaixentista, barroc acabant amb les pintures més actuals.

Observeu el conjunt de vitralls del temple: cinc d'ells estan situats a l'absis, quatre a ambdós costats de la nau i un a la façana sud-est. És en aquest angle on s'alça una senzilla torre coneguda com "campanar o torre del Moro". El campanar principal es troba emplaçat a la façana sud, és de planta octogonal, hi ha el rellotge i a dalt de tot les campanes.

L'altar major es troba presidit per la verge de les Parrelles; una petita figura d'alabastre que fou recuperada abans de la destrucció de l'ermita que duia el mateix nom.

Just darrera de l'altar s'hi troba localitzada la sagristia. La seva construcció fou posterior a la del temple. És d'estil mudèjar-renaixentista i a l'interior hi ha una petita capella on s'hi guarda una mostra de còpies de les verges més conegudes de les nostres contrades catalanes. Podeu observar la façana exterior que fou recentment restaurada. Davant d'aquesta s'hi troba una creu de terme.

Podeu contemplar també, des d'aquest punt, tota la part baixa de la ciutat amb el nostre singular centre històric, el riu Segre i el Davant Balaguer, l'eixample de la nova ciutat.

A la vostra dreta teniu una porta d'accés a la 3 muralla gòtica. Podeu fer un passeig per tot el seu tram. A mig camí, hi ha una torre d'escales cap a la segona porta que condueix al 4 portal del Gel, antiga porta d'entrada a la ciutat i que arriba fins a la plaça del Mercadal. Si seguiu pujant el tram de muralla arribareu a la torre de la Gironella. A la part final de la muralla sortint per la tercera porta d'accés, hi ha situat a la vostra dreta l'antic Observatori de la Guerra Civil, conegut popularment com "El Bombo".

Podeu seguir el recorregut en direcció al barri del Firal, pel camí dels Erals fins a arribar al 5 Cementiri Vell. Durant aquest recorregut us trobareu una bonica creu de terme.

Més endavant arribareu a la plaça, davant l'entrada del Cementiri Vell, zona verda amb gronxadors i on encara s'entreveu una petita mostra de l'antiga muralla àrab (s. X- XI) que tancava aquest barri.

Al cementiri hi podeu admirar magnífiques obres escultòriques de picapedrers il·lustres que no us deixaran pas indiferents.

Destacables són la tomba o sepulcre de la Família Betbesé, la tomba dels Dinou, obres del artista balaguerí Antoni Betbesé i Delsams i la tomba de la família Puig esculpida per Enric Clarassó que era un dels escultors més representatius de l'art funerari modernista a Barcelona.

Si aneu a peu, podeu baixar pels diferents carrers del Centre Històric o bé baixar pel carrer de la Muralla on travessareu el portal del Gel i que us conduirà fins a la plaça del Mercadal.

Tanca