Mapa - UN TOMB PEL SANT CRIST

On sóc?

[cal activar el GPS al dispositiu]


TancaEl 1 Santuari del Sant Crist es troba situat a la part alta del Mont del Calvari on es troben les diferents estacions del 2 Via Crucis. Si entreu a l'interior del temple hi observareu una única nau. En la primera capella de la dreta hi ha les ofrenes o promeses dels devots del Sant Crist. Presidint l'altar major hi ha el nostre patró, el Sant Crist de Balaguer, molt venerat no només a la ciutat sinó també en les nostres contrades. Hi podeu accedir per les escales.

Just al costat dret del presbiteri hi ha una capella oberta que comunica amb el convent de Santa Clara. Podeu observar una talla de la Verge d'Almatà, la qual antigament presidia el temple quan aquest era conegut amb el nom d'Església de Santa Maria d'Almatà. A l'altre costat de la nau hi ha la capella dels ciris on podeu admirar dos grans púlpits de recent incorporació.

A la part exterior del temple, encarada a ponent podeu veure l'antiga porta d'entrada i una gran rosassa, avui tapiades. En l'actualitat s'estant duent a terme campanyes de restauració de l'antiga façana romànica.

L'entorn del Santuari és ple de possibilitats: el mirador, per poder observar l'horta, el riu i l'extensa planura de les terres de l'Urgell: també el parc, que convida a asseure's i si aneu acompanyats d'infants teniu un espai de jocs amb gronxadors.

Davant el Santuari hi ha les restes del 3 Castell Formós. Aquest primer fou fortificació, antiga Suda, posterior Palau taifa i lloc de residència dels comtes d'Urgell.

En l'actualitat s'estan duent a terme processos de restauració de l'antiga muralla que protegia el palau instal·lat en l'interior. És per això que en aquests moments resta tancada l'obertura al públic en general.

Per accedir-hi creuareu el gran fossat que l'envoltava en els seus orígens. A l'interior s'hi troben instal·lats els dipòsits municipals d'aigua de la ciutat.

Amb els diversos processos d'excavació hem pogut recuperar la zona enjardinada de l'antic Palau, una cambra, el polvorí i també els treballs que es duien a terme en l'etapa final del Palau, com era la construcció d'un mirador.

Molt a prop vostre teniu el 4 Jaciment arqueològic del Pla d'Almatà. Està situat a l'oest del Santuari. És un dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya. Des de l'any 1983 s'hi han dut a terme excavacions, les quals han posat al descobert una part important de l'entramat urbà que existia al Pla. Actualment s'estan excavant les restes de la Madina (ciutat) del segle X-XI. El jaciment arqueològic està dedicat a explicar el concepte de família que tenia la societat andalusí d'aquella època.

Just al davant s'hi troba el 5 Parc del Reial, una fabulosa zona verda amb taules de fusta i parc infantil. És una zona ideal per si desitgeu fer un pic-nic.

Per acabar aquest recorregut podeu realitzar la baixada pel mateix parc el qual s'uneix al popularment conegut "Barranc dels rucs" el qual us durà davant mateix el 6 portal del Torrent. Aquest dóna accès al carrer que baixa enmig del Centre Històric i arriba fins a la plaça de Sant Salvador.

Tanca